Expressens Estoniapublicering värsta övertrampet enligt Poppiuselever

Expressens rapportering om Estoniakatastrofen är de senaste decenniernas största svenska pressetiska övertramp. Det anser studenterna på Poppius Journalistskola i Stockholm.

Med anledning av att det är 40 år sedan PO-ämbetet inrättades har eleverna på Poppius  röstat om vilka som är de största pressetiska övertrampen.

Expressen från den 29 september 1994 står i en klass för sig. Att dagen efter Estoniaolyckan på förstasidan publicera rubriken ”Döda, saknade, räddade – Expressen har hela passagerarlistan” och runt om den  visa passbilder på passagerare bröt mest mot pressetiken, ansåg eleverna.

Publiceringen vållade redan 1994  stor debatt och fälldes senare av Opinionsnämnden.

Poppius studenter fick välja mellan tolv olika publiceringar, av vilka de flesta finns med i Fredrik Nejmans, Mikael Berglings och Torbjörn von Kroghs bok 40 år av övertramp-PO/PON 1969-2009.

På andra plats hamnade tidningen Arbetets publicering med namn och bild på den så kallade 33-åringen som först var misstänkt för mordet på Olof Palme. Ingen annan svensk tidning publicerade namn och bild på den misstänkte.

Det tredje största övertrampet ansåg eleverna att Aftonbladets gjorde sig skyldg till med sina artiklar om nynazisters dödshot mot journalisten Alexandra Pascalidou och polisens presstalesman Claes Cassel. Det visade sig senare att hoten tillkommit med  hjälp av en reporter på Aftonbladet.

Ytterligare två övertramp fanns med på Poppius-elevernas lista:
Expressens löpsedel om att Harry Schein inte är pedofil och
Aftonbladets löpsedel ”Greve sköt neger med jaktgevär”.