Annons: Mediedagen 2019

JK tillrättavisar polis som ringde upp insändarskribent

Polisen i Lund reagerade på en insändare i Sydsvenskan och tog kontakt med insändarskribenten. Nu tillrättavisas polisen av Justitiekanslern, JK.

I november 2008 publicerade Sydsvenskan en insändare med rubriken ”Poliserna spankulerade mitt på cykelbanan”. Mannen som skrivit insändaren blev samma dag uppringd av en person från polisen i Lund. Polisen sa bland annat att ”det inte gick att skriva på det sätt som gjorts i insändaren – folk kan ju tro på det”.

Insändarskribenten anser att han blivit utsatt för påtryckningar och att hans yttrandefrihet har kränkts. Genom sitt ombud har han begärt 5 000 kronor i skadestånd från staten.

JK avslår mannens skadeståndsanspråk, men skriver att det finns anledning att ifrågasätta det lämpliga i ett kritiskt samtal från polisens sida till en insändarskribent. Med hänvisning till meddelarfriheten anser JK att polisen bör vinnlägga sig om att samtalet inte kan uppfattas som kritik mot innehållet i insändaren.