Annons: Mediedagen 2019

Riksdagen utökar fotoförbuden – men något publiceringsförbud är det inte

Riksdagsförvaltningen skruvar åt fotoreglerna i riksdagen ytterligare ett snäpp. Nu gäller begränsningarna också när riksdagen inte sammanträder. Tidningsutgivarnas Per Hultengård påminner om att det inte är ett publiceringsförbud.

Fotografier tagna i riksdagen har vid ett par tillfällen fått talman, riksdagsmän och riksdagens administrativa ledning att gå i taket.

När Paolo Rodriguez för Stockholms-Tidningen tog en bild där man såg att Kjell-Olof Feldt på något haltande vers frustrerat rimmade om löntagarfonderna blev det en praktskandal.

Knappt tio år senare reagerade talmannen surt när Ny Demokraten Bert Karlsson ställde sig på talarstolen i strumpsock fotograferad av Expressen.

Och i somras tog sig Tomas Bodström med bokförlag för att spela in en reklamfilm för hans nya bok i plenisalen.

Affärerna har lett till strikta regler för fotografering:
O Får bara ske från plats som riksdagsförvaltningen bestämt.
O Man får inte fotografera från kansliets korridor genom glasdörrarna in i plenisalen.
O Man får inte fotografera handlingar eller anteckningar på ledamöternas bord.
O För att fotografera på golvet ska man ha talmannens tillstånd.

Nu blir det också förbud mot att fotografera i plenisalen även om det inte pågår något sammanträde.

Reglerna är en begränsning i informationsspridningen kring Sveriges viktigaste beslutsfattare, riksdagen, och problematiska av det skälet.

– Problemet ska väl inte överdrivas, säger Tidningsutgivarnas tryckfrihetsexpert Per Hultengård.
– Men ytterligare restriktioner för insyn och informationsinhämtande är naturligtvis aldrig bra, i synnerhet som det handlar om landets högsta beslutande politiska församling.

– Det man som utgivare ska komma ihåg är att oavsett om fotografering sker i strid med riksdagens fotobestämmelser, så finns det inget som hindrar att bilderna publiceras. Däremot får det troligen konsekvenser för fotografens rätt att vara närvarande i framtiden. Men det förutsätter att det uppdagas vem han eller hon är.