Annons: Fojo

Gota Media tar över Sydöstran

Gota Media blir majoritetsägare av Sydöstran. Koncernen köper de aktier som tidigare kontrollerades av Förlaget Albinsson & Sjöberg (Fabas). Det innebär att Gota Media kommer att äga 90,1 procent av Sydöstran. (Uppdaterad)

Resten av aktierna ägs av arbetarrörelsen i Blekinge. Affären mellan Gota Media och Fabas gjordes upp på onsdagen och träder i kraft 1 augusti.

–    Vi uppskattar allt som Fabas gjort för Sydöstran under många år som delägare. Men vi respekterar deras ställningstagande. Vi får nu en ny ägarsituation i Sydöstran med en stark huvudägare, säger Mats Johansson, ordförande i Arbetarrörelsens tidningsstiftelse i Blekinge i ett pressmeddelande.

Det är första gången som Gota Media är majoritetsägare i två tidningar på samma ort, BLT och Sydöstran.

Minoritetsägarna, arbetarrörelsen, har i avtal fått garantier om att tidningen även fortsättningsvis kommer att driva en socialdemokratisk linje på ledarplats. I höst kommer Sydöstran att anställa ytterligare en redaktör till ledarredaktionen.

Affären innebär också att Gota Media kommer att äga 91 procent av annonsbolaget Mediealliansen, som säljer annonser till bland annat BLT och Sydöstran.