Australiensisk journalist benådad av Thailands kung

 
Flera pressfrihetsorganisationer har i dagarna uttryckt sin tillfredsställe över att den thailändske kungen benådat den australiensiske journalisten och författaren Harry Nicolaides. Samtidigt framhålls det att han aldrig borde ha fängslats.

Harry Nicolaides dömdes i mitten av januari till tre års fängelse för att ii kritiska ordalag ha skrivit om en kronprins (utan namns nämnande) och hans förhållande till sin älskarinna.

Innan rättegången tillbringade Nicolaides mer än fem månader i fängelse för att han ansågs ha kritiserat den kungliga familjen.

Enligt Committee to Protect Journalists har de thailändska myndigheterna använt domen mot Harry Nicolaides för att så rädsla och förvirring bland inhemska och utländska journalister om vad som gäller när de skriver om landets monarki och de institutioner som är kopplade till den.