Annons: Mediedagen 2019

Trump vill starta ny global TV-kanal

Donald Trump menar att CNN ger en falsk bild av USA och vill starta en ny global TV-kanal för att ”visa världen vilka vi verkligen är, GREAT”.

Regeringsfinansierade Voice of America har redan enligt kritiker förvandlats till en propagandakanal för Trumps politik. CNN sprider över hela världen en orättvis och falsk bild av USA, twittrade Trump häromdagen. ”Något måste göras” fortsatte presidenten, som vill att den amerikanska regeringen startar en ny världsomspännande TV-kanal, ”för att visa världen vilka vi verkligen är, GREAT!”

Redan i dag ger den amerikanska regeringen stöd till åtskilliga nyhetsprogram, däribland Voice of America, skriver brittiska The Independent. VOA ingår i United States Agency for Global Media, som angetts som källa till fräna attacker med antisemitiska inslag mot miljardären och filantropen George Soros. The United States Agency for Global Media har en statlig finansierad budget på bortåt sju miljarder kronor, skriver Mother Jones. Därav används över 200 miljoner kronor till Office of Cuba Broadcasting. Samma organisation svarar också för Radio Free Asia, Voice of America and Middle East Broadcasting Networks, nyheter till över 100 länder, med bortåt 300 miljoner lyssnare.

Trump var länge missnöjd med United States Agency for Global Media (tidigare Broadcasting Board of Governors) som han anklagade för att inte stödja hans politik. I juni utnämnde han därför till ny chef den konservative filmaren Michael Pack, med nära band till Steve Bannon (de två har tidigare gjort två dokumentärfilmer tillsammans). ”Om Park blir chef för BBG fruktar kritiker att han kommer att förvandla Voice of America till en megafon för Trump”, skrev brittiska Guardian i juni, kort före utnämningen.

Vad står VOA för i dag? Jag gör ett besök på dess hemsida. I veckan har världens nyhetsmedier med fasa uppmärksammat att Trumps utkommenderade soldater vid gränsen mot Mexiko använt tårgas mot flyktingar, också mot barn. Voice of America har en annan version. Man citerar Department of Homeland Security, som beskriver det hela som en ”rutinoperation” mot en ”våldsam mobb” på tusen personer, ”i huvudsak manlig”, som ”kastade stenar på gränspolisen”. VOA konstaterar att den tårgas som använts, CS gas, betraktas som ett kemiskt vapen. The Chemical Weapons Convention från 1993, undertecknad också av USA, förbjuder all användning av CS-gasen i krig. ”Emellertid är användningen av tårgas helt laglig inom USA:s gränser”, konkluderar VOA.

För Trump är medierna allt – men deras frihet oviktig

När USA:s utrikesminister gör sin Asienresa demonstrerar han tydligt för de kinesiska ledarna att pressfriheten inte är viktig för USA. Däremot är medierna extremt viktiga för president Trump, som bygger hela sin världsbild på vad hans ser på tv.

När USA:s utrikesminister, Exxon-miljardären Rex Tillerson gör en viktig Asienresa till Japan och Kina har bara en enda journalist från en Trumpvänlig webbsajt inbjudits att följa med. Upprördheten bland de reportrar som annars bevakar utrikesdepartementet är stor.

Erin McPike från konservativa Independent Journal Review tillhör inte den speciella gruppen UD-korrespondenter. Hon har handplockats, säkert för att man förväntar sig välvillig rapportering. Hon har inte heller fått uppdraget att som ”pool-reporter” vidarebefordra information till andra amerikanska journalister. MSNBC:s Andrea Mitchell som bevakar Tillersons resa från Tokyo är upprörd, skriver den ansedda politiska nyhetssajten Politico: ”USA:s utrikesdepartement har varit en internationell ledstjärna för pressfrihet i hela världen. Budskapet, särskilt när han besöker Beijing, är att pressfrihet inte betyder något.”

The State Department Correspondents’ Association har uttryckt en formell protest mot att inte den sedvanliga gruppen av journalister tillåtits följa med på resan, inte ens en pool-reporter.

Det som sker är ett brott mot en lång tradition med goda kontakter mellan utrikesministrar och den diplomatiska grupp av journalister som bevakat utrikesdepartementet, ända från tiden för Reagans administration, skriver Politicos Hadas Gold.

Trumpadministrationen förändrar och försämrar dramatiskt mediernas arbetsvillkor i USA. Samtidigt är Trump själv maniskt fixerad vid medierna – och särskilt av mediebilden av honom själv och de beslut han fattar.

Presidenten stiger upp före klockan sex och slår på tv:n som sedan står på hela dagen, mest Fox News men också CNN. Redan innan de flesta amerikaner vaknat har han ofta skickat ut arga 140-teckens Twittermeddelanden, där ett återkommande tema är att de stora medierna är ”folkets fiender”, som sprider lögner, ”fake news”.

Till frukost får han en bunt tidningar, som New York Times, Wall Street Journal, Financial Times och Washington Post och så en hög utskrifter från artiklar i andra medier, inte minst Breitbart News. Ingen tidigare amerikansk president har varit så fixerad vid medierna, skriver Jonathan Lemire i brittiska The Independent. Sedan Trump blev president har det hänt mer än ett dussin gånger att han twittrat om det han sett på tv minuten innan. En ansedd journalist har sagt att hon tycker att det är oroande att Trump får det mesta av sina kunskaper om världen från det han råkar se på tv.

Det hittills värsta exemplet är nog Trumps anklagelser mot president Obama. Det började med att den konservative radiokommentatorn Mark Levin påstod – utan bevis – att Obama hade telefonavlyssnat Trump Tower. Påståendet återgavs dagen efter i extrema Breitbart News. Någon i Vita huset placerade en utskrift av Breitbarts ”nyhet” i Trumps läshög – vilket fick till följd att Trump avfyrade en serie häpnadsväckande anklagelser mot sin företrädare. Vi har ännu inte sett slutet på den historien. Men Trump har lovat att han ska lägga fram ”bevis” …

Trump och de bortviftade frågorna

En fjärdedel av Donald Trumps presskonferens i går ägnade han åt grova påhopp på medier: Sören Sommelius följde sändningarna.

”Läckorna är verkliga. Nyheterna är ”fake”, lögnaktiga.

Medierna sprider falska nyheter. De vägrar att berätta sanningen för det amerikanska folket. De behandlar inte vårt underbara folk med den respekt det förtjänar.

Donald Trump höll sin första större presskonferens på torsdagskvällen. Under 77 minuter prisade han särskilt sin egen förträfflighet. Tjugo minuter ägnades grova påhopp på medierna.

– Olyckligtvis rapporterar många medier i Washington liksom i New York och Los Angeles inte för folket utan för speciella intressen och för de som tjänar på ett helt sönderfallande system, dundrade presidenten.

– Pressen är ohederlig, fortsatte han. Graden av ohederlighet är bortom all kontroll.

Presskonferensens syfte var egentligen att presentera en ny kandidat till posten som arbetsmarknadsminister sedan den första dragit tillbaka sin kandidatur, då det blivit uppenbart att senaten inte skulle godkänna honom. Den frågan fladdrade bara förbi.

CNN och BBC direktsände. På CNN visste man inte om det skulle ges utrymme för frågor överhuvud. Den första presskonferensen urartade när Trump upprepade gånger vägrade låta CNN:s reporter ställa en fråga och bemöttes med ett upprepat ”you are fake news”. I efterhand diskuterade många om inte övriga journalister efter incidenten borde lämnat presskonferensen i protest.

Presidenten pekar själv ut vem av journalisterna som ska få ordet. Innan showen började diskuterades i CNN:s sändning om presidenten den här gången inte som tidigare bara skulle ge reportrar från konservativa medier ordet.

Men CNN tilläts faktiskt komma till tals liksom BBC. När BBC-reportern gavs ordet och berättade vem han arbetade för kommenterade Trump syrligt ”another beuty”.

Trump fortsatte dock att läcka upp CNN. ”Ni sprider bara hat. Jag tittar inte längre.”

Trumps administration befinner sig i en djup kris. Men de frågor som borde behandlats blev bara bortviftade, allt var mediernas fel och de kriminella som läckte hemliga uppgifter.

Under veckan före presskonferensen avskedades Michael Flynn, den islamofobiske general som varit Trumps säkerhetsrådgivare. Anledningen uppgavs vara att han missinformerat/ljugit för vicepresidenten.

Under höstens valkampanj avslöjade amerikanska säkerhetstjänster att ryska hackare gått in i demokraternas datorer, vilket kan ha stört valet. Den 29 december reagerade president Obama med att utvisa 35 ryska diplomater från USA.

Samma dag hade Michael Flynn, som då bara ingick i Trumps stab, fem samtal med Rysslands ambassadör i USA. Han utlovade lättnader i sanktionerna, när väl Trump tillträtt som president. Till allas förvåning svarade Vladimir Putin inte med att utvisa 35 amerikanska diplomater. I stället bjöd han in dem med deras barn till jul- och nyårsfirande i Kreml.

Flynns samtal avlyssnades av USA:s säkerhetstjänst och innebar ett lagbrott. De avlyssnade samtalen läcktes till Washington Post, vars publicering väckte Trumps våldsamma vrede.

Under tisdagen och onsdagen växte skandalen i Vita huset. Uppgifter kom ut att Trumps organisation haft kontakter med Ryssland på hög nivå under hela valkampanjen. Frågan som ännu inte formulerats öppet är om Trump var inblandad i eller hade kännedom om de ryska hackerattackerna på demokraterna.

Sören Sommelius

Författare till bland annat ”Från King till Obama. Medborgarrättsrörelsens kamp i USA” (Historiska Media, 2010).