Annons: Mediedagen 2019

Är Svenskan Qvibergs slutmål?

Kinnevik har bjudit ut svenska Metro till ett antal aktörer. Mats Qviberg blev den som nappade. Kommer han att stanna med den här affären?

50 miljoner kronor är en hel del pengar för en verksamhet vars affärsmodell passerat bäst före datum. När Schibsted klev in i Metro 2008 värderades den svenska verksamheten till en miljard kronor. Den norskägda mediekoncernen köpte då 35 procent av aktierna för 350 miljoner kronor. 2014 var samma aktiepost värd 22,75 miljoner kronor när den såldes tillbaka till huvudägarna. Vilket ger ett värde på hela bolaget på drygt 150 miljoner kronor för tre år sedan. Nu återstår alltså bara en tredjedel av det värdet.

Metro hade drygt 1,6 miljoner läsare varje dag när Schibsted blev delägare. I dag är antalet just under miljonen. Då motsvarade varje läsare ett aktievärde på 625 kronor, i dag är summan 52 kronor.

metrorackvidd

De senaste åren har Kinnevik jagat nya ägare till Metro. Och fått tummen ner av samtliga. Vilket säger något om vad de stora branschaktörerna tror om framtiden för den gröna gratistidningen. Läsningen av printprodukter, även gratisdistribuerade, går ner och annonseringen i dessa likaså.

Finns det en digital uppsida som kan försvara prislappen på 50 miljoner?

Segulah trodde på en sådan uppsida när bolaget köpte Mitt-i-tidningarna 2014 för 450 miljoner kronor och förvandlade en stabil vinstmaskin till en förlustaffär. Bland annat genom fokus på att utveckla den digitala affären för gratistidningen. För Mats Qviberg blev prislappen på Metro betydligt lägre. Men digital lönsamhet är lättare att säga än att uppnå.

Sedan i december äger han 25 procent av nyhetssajten Realtid som han betalade 4 miljoner kronor för. Kanske finns det möjlighet till en viss samordning där. Men Mats Qviberg har också pekats ut som möjlig delfinansiär av Stampen. Något han bekräftar för Svenska Dagbladet och inte stänger dörren för att det kan bli aktuellt igen.

Genom att slå samman Metro med Realtid och sannolikt även något annat medieföretag kanske Mats Qviberg räknar med att skapa en digital spelare som når de nivåer som krävs för att hitta lönsamhet.

Om det inte blir Stampen kanske Sydsvenskan som Bonnierledningen länge velat bli av med kan vara ett alternativ? Eller om han lyckas med det Mittmedias tidigare ledning inte klarade av. Att sy ihop en affär med Schibsted och ta över ägandet av Svenska Dagbladet?

Eller finns det andra motiv som driver finansmannen Mats Qviberg?

Kanske vill finansmannen helt enkelt få inflytande över ett antal mediekanaler. Kanske skaver behandlingen han fick i samband med HQ-affären.

Vårens bästa etta!

Hur kul som helst! Dagens etta på Sydsvenskan visar hur det kan bli när kreativiteten får bubbla fritt. Går det designmässigt berätta om en konstrunda på mer målande sätt?

Påskhelgens begivenhet i Skåne är den stora konstrundan. 800 utställningar över hela länet. Något som givetvis syns i Sydsvenskan. Inte minst på ettan där loggan för dagens ersatts av en handmålad variant. 

Det är förstasidesredigeraren Kim Alm som både kläckte och genomförde tanken.

Hatten av!

Visst måste det här vara vårens bästa etta i svensk dagspress? Känner du till någon bättre? Skicka i så fall den (eller de) till redaktion@medievarlden.se

Appropå den laddade texten

…i Sydsvenskan om Teknikmagasinets produkter:

Jag har full förståelse för att man på Sydsvenskan inte faktagranskar allt innehåll man får från olika frilanshåll. Handen på hjärtat – det har inte jag alltid gjort heller. Och något säger mig att jag inte är den enda syndaren i mediesverige när det gäller det.

Kunskapsbrist, tidsbrist eller fullt förtroende för skribenten. Det finns många orsaker till varför det blir så.

Däremot förstår jag inte att det ringer ett helt batteri av varningsklockor hos Lilla Gumman när man får en sådan här text framför sig: ”Det går till så att antifotoner i en elektrokemisk cell (DarkCell) extraherar negativ alphavolt från partiklar i den mörka materian (som finns i allt från lätt skugga till totalt mörker). En kondensatorkristall fasvänder till positiv energi som alltså laddar din iPhone!”

Att man hade kul när man snickrade ihop den förstår jag. Men inte att någon kunde gå på den…

Teknikmagasinets text om ShadowPower G1 hittar du här:

Lilla Gummans pudel hittar du här: