Annons: Mediedagen 2019

KK kan leda fel…

Det gäller att ha koll på URL:erna – annars kan man halka in på helt fel typ av sajt…

Dagens erkännande: Jag har inte alla tidningars sajtadresser i huvudet. Men, speciellt om det handlar om längre titlar, är det inte sällan ”initialerna” och sedan .se som leder rätt. 

Det finns dock vissa undantag. Katrineholms-Kuriren till exempel. På KK.se handlar det om en speciell sorts kontaktförmedling. Av typen ganska rakt på sak.

På Katrineholms-Kuriren är man inte speciellt bekymrad över detta. Namnet kkuriren.se är nu så inarbetat att tidningens chefredaktör Elisabet Bäck inte är säker på att hon vill byta.

Modertidningen i koncernen, Eskilstuna-Kuriren har inte heller den, i alla fall i mina ögon, logiska adressen EK.se. Med den i adressfältet hamnar läsarna hos ett par privatpersoner som har sajten Ekon från Sigtuna som hemmaplan på nätet.

För att läsa EK:s nyheter får man i stället skriva in ekuriren.se i adressfältet. Namnet tillkom innan PeO Wärring kom dit. Men han spekulerar i att det då (på 1990-talet) ansågs ”hippt” med det namnet, just för att det var elektroniska versionen av Kuriren som tidningen benämns till vardags i Eskilstuna. 

Eskilstuna-Kuriens chefredaktör PeO Wärring medger att han skulle vara intresserad av adressen. Men ännu hellre Kuriren.se (som går till en sajt som kallar sig ”din budbärare på nätet” och ska fungera som en personlig elektronisk anslagstavla) eller Kuriren.com som Norrbottens Kuriren äger men omdirigerar till den korrekta adressen kuriren.nu.

En annan tidningsadress som varit på villovägar är Expressen.nu, men sedan en tid leder den inte till en sajt med snarlikt utseende men med delvis helt annat innehåll. Inte olikt det som återfinns på KK.se…

Har du fler exempel på tidningsnamn som blivit ”lånade” av utomstående aktörer?