Annons: Mediedagen 2019

Tidningshistoria fångad på film

Tema Tidningar är en liten filmskatt för alla blyälskare, telefotofanatiker och allmänna papperstidningsnostalgiker.

På filmarkivet.se finns fem filmer från tiden när journalister hade slips på jobbet och en askkopp vid sidan av skrivmaskinen. Där får tittaren bland annat se hur Dagens Nyheter och Expressen bevakade DC-matchen i Båstad 1975 mot Chile. Vardera tidning skickade 6 allmänreportrar, 2 sportreportrar, 4 fotografer samt 1 kopist och 1 chaufför.

I filmen Tredje statsmakten får tittaren en inblick i hur tidningsproduktionen gick till på 1920-talet. Bland annat var det långt till dagens automatiserade pappershantering…

I Observatörerna tar man upp tidningens ansvar och skyldigheter. Filmen ville skapa respeket för och tillit till pressen. Fungerar fortfarande för den som behöver förklara skillnaden mellan nyheter och åsikter. Om än i svart/vitt.

Se alla tidningsrelaterade filmer här: