Annons: Mediedagen 2019

Jag saknar kvinnorna utanför tullarna

Veckans Affärer har listat de 125 mäktigaste kvinnorna i näringslivet. Ett antal av dessa kommer från olika mediehus. Men minst ett tungt namn saknas. Kan det bero på att hon inte är verksam i Stockholm?

VA:s lista toppas av TeliaSoneras affärsområdeschef Malin Frenning. Av de med mediekoppling kommer Aftonbladets vd Anna Settman först med en 26:e plats. Läs vår intervju här. Precis efter henne kommer MTG:s vice vd Anna Berggren.

DN:s publisher Gunilla Herlitz är på plats 41. Carats vd Amanda Koutra är på plats 44. Ulrika Saxon, vd för Bonnier Tidskrifter är på plats 48. Stina Honkamaa, vd för Google Sverige är 77:a. 

Gunilla Asker, vd på Svenska Dagbladet är på plats 80 och hennes motsvarighet på SVT, Eva Hamilton på plats 90. 

Maria Grimberg, koncernchef på JKL är på plats 103, Eva Swartz, koncernchef på Natur & Kultur är på plats 114.

122:a är Amelia Adamo och 124:a Maria Curman, vd Bonnier Books.

Summa 12 namn av 125. Att nästan vart tionde namn har en mediekoppling kan ses som ett gott betyg till branschen. Även om det givetvis kunde varit bättre.

För något som de som gjort listan verkar ha glömt bort är att det finns en tillvaro utanför tullarna också. Eller finns det någon annan förklaring att Hallpressens och Herencos vd Lovisa Hamrin inte finns med?

Eftersom listan till stor del bygger på företagens inflytande i näringslivet och inte bara personernas kompetens kan det förklara att till exempel Promedias vd Lena Larsson som utsågs till årets chef 2010 inte finns med.