Annons: Mediedagen 2019

VA:s fd chefredaktör klär av de riktigt rika

Han har varit chefredaktör på Veckans Affärer och jobba många år som ekonomijournalist. Nu har Bengt Ericson dammat till Sveriges finansiella elit på ett riktigt läsvärt sätt.

Rika knösar fascinerar. Böcker om överklassen säljer. Det är kul att flukta in bakom de tunga gardinerna och få veta mer om vanor och olater. Att få sina fördomar bekräftade. Att  inse att vi lever i samma land – men inte på samma planet. Det behöver inte handla om Stureplansbratsen som ber kyparen hälla ut skumpa i vasken. ( Jag undrar två saker: 1. Är det sant? 2. Om det är så – gör kyparna verkligen det? ) Även den ”vanliga”, mer diskreta, övreståndstillvaron har en lockelse. Journalisten Björn af Kleens bok Jorden de ärvde är ett exempel.

VA:s tidigare chefredaktör Bengt Ericson har också hakat på trenden. Hans nya bok Den nya överklassen är en snabb och rapp resa genom rikemanslandet. Nya pengar blandas med gamla. Traditioner med uppkomlingar. Och fasoner med fasaner. För bland annat så beskriver han hur man bäst ska smälta in om man blir bjuden på jakt. Ett tips: skämta inte om att skjuta drevkarlar…

Många miljardärer passerar förbi. Skvallefaktorn är hög när vissa myter punkteras och ett antal doldisar presenteras. Till exempel EF-miljardären Bertil Hult som så vänligt såg till att vår omutbara blivande statschef fick en smekmånad i första klass.

Han tar också till storsläggan mot alla former av direktörer som utan att egentligen ta några risker tillskansat sig enorma förmögenheter efter ett vettlöst löne- och bonusrace. Där kan man dock fundera om det inte finns någon ägare och/eller styrelse som borde tagit dessa övergiriga personer ordentligt i örat. Men hur som – en bra bok som håller blodtrycket uppe!