Google bör inte vara ansvarig utgivare för hela internet

Frågan om huruvida Google ska ta bort sökresultat eller inte är mer komplicerad än den verkat under den senaste tidens debatt. Risken är att nätjättens avgöranden grundar sig i politiska bedömningar snarare än lag, skriver Isobel Hadley-Kamptz.

Det var i höstas som någon gjorde mig uppmärksam på att jag fanns med på en antisemitisk hatlista över vad som påstods vara kända judar i Sverige. Jag tillfrågades om jag ville försöka bli borttagen från listan, och jag svarade förstås ja. Det var en rätt otäck lista, med rasistiska tillmälen och konspirationer. Listan väckte också obehagliga historiska paralleller, judar listades också under 30-talet, och vi vet att personer i dag med stor våldskapacitet och låga spärrar mot att använda våld kan inspireras av den sortens sammanställningar.

Det var nu inte första gången svenska högerextremister hängde upp sig på min eventuella etniska och kulturella bakgrund. Det finns hela trådar på Flashback om huruvida jag är judinna, där snillen spekulerar för och emot. Jag var med på Ahmed Ramis listor också.

Jag valde dock att inte gå vidare och med juristhjälp försöka förmå Google att ta bort listan från sina sökresultat, utifrån EU-reglerna om ”rätten att bli bortglömd”. Ett antal andra personer gjorde dock det, och deras försök har uppmärksammats rätt mycket de senaste veckorna i både Dagens Nyheter och Expressen. Tidningarna har argumenterat stenhårt för att Google måste ta bort listan, för att inte stötta antisemitism. Det har kopplats ihop med Youtube-kontot för högerextrema ”Granskning Sverige”, med filmer där personer bland annat dömts för hets mot folkgrupp.

Jag måste erkänna att jag tycker att den här frågan är mycket mer komplicerad än den verkat under den senaste tidens debatt. För ja, jag tycker att Google rimligen bör ta bort Youtube-konton som innehåller såväl lagbrott som brott mot Googles egna regler. Men det är något helt annat än att ta bort sökresultat.

Den där judelistan var väldigt obehaglig, men spontant innehöll den ingenting uppenbart olagligt. Google har en så stor marknadsandel bland sökmotorer att det räknas som ett kvasimonopol. Är det då en jättebra idé att de ska börja avgöra vilka sökresultat som ska få synas utifrån politiska bedömningar snarare än lag? EU-reglerna säger visserligen att man ska ha rätt att bli borttagen, men frågan är om det är en så bra idé att använda de reglerna så här heller.

Hur lätt vore det inte då för säg den turkiska regimen att kräva att blogginlägg om turkiska övergrepp i Syrien ska tas bort från Google om de innehåller namnen på någon misstänkt förövare eller till och med bara anklagelser mot Erdogan? Eller för all del att högerextremister kräver nedsläckning av antirasisters arbete.

Om den här tillämpningen blir vardag, och folk regelmässigt kräver att saker tas bort från Google även utan olagligheter försvinner väldigt mycket av det vi vanligen kallar yttrandefrihet. Google är inte och bör inte vara ansvarig utgivare för allting man kan söka efter på internet.

Samtidigt är det inte enkelt åt det hållet heller. När Barack Obama blev president försökte amerikanska högerextremister lura Google-algoritmen att visa upp bilder på apor när man bildgooglade Michelle Obama. Google valde till slut att ta bort de sökresultaten. Det är lätt att tänka sig att sökoptimeringskunniga högerextremister skulle försöka få förintelseförnekande sidor högst upp på sökningar om förintelsen. Sökresultaten är också redan i dag beroende av val, vissa saker premieras före andra, och varierar från person till person.

Jag vet inte hur vi bör göra. Men en sak vet jag: vi bör inte låtsas som om det här är enkelt.

Bristande statistikkunskap går ut över politikbevakningen

Bevakningen av opinionsläget skapar i sig väljarrörelser. Men det stora problemet med svensk politikbevakning är att inga reportrar eller nyhetschefer tycks kunna tillräckligt med grundläggande statistik, skriver Isobel Hadley-Kamptz i ett svar till Daniel Nordström.

”Valår – då säger vi nej till opinionsundersökningar.” Det sade VLT:s chefredaktör och utgivare Daniel Nordström i en text på sin blogg som återpublicerades på Medievärlden i går.

Det står alla publicister fritt att välja vad man vill bevaka och inte, men i dessa dagar av faktagranskning och fejknyheter är det lite märkligt hur Nordström motiverar sitt val. Hans främsta argument tycks nämligen vara att opinionsmätningar ”helt enkelt inte går att lita på”. Denna slutsats drar han utifrån främst Brexit-omröstningen och presidentvalet i USA 2016.

Det är sant att få opinionsmätningar fångade kraften i Leave-rörelsen eller i Donald Trumps framfart. För dem av oss som närläste undersökningar från Pennsylvania och Florida snarare än de mätningar av opinionsläget i nationen som fick störst rubriker i världen var dock saken hela tiden djupt osäker.

Ett val som det amerikanska är väldigt säreget opinionsmässigt. Man måste få majoritet i stat efter stat och en enskild väljare i säg Ohio betyder alltid oändligt mycket mer än en väljare i Kalifornien eller Mississippi, eftersom de senare staterna alltid vinns solklart av antingen demokrater eller republikaner. Det man kallar ”the popular vote”, alltså hur stor andel av hela befolkningen som röstar på endera kandidat har alltså väldigt lite att göra med vem som vinner valet. Lägg sedan till de stora problem man har i USA med ”gerrymandering” alltså valdistrikt som specifikt ritats upp för att ge det ena eller andra partiet majoritet även utan egentlig majoritet i befolkningen.

Här finns onekligen stora utmaningar för opinionsmätningar, och ändå kunde man alltså se antydningar till vad som höll på att hända hos de bra mätinstituten och analytikerna.

Häromdagen kom en studie från Jesper Strömbäck och Per Oleskog Tryggvason om hur svenska medier rapporterar om opinionsmätningar. I 44 procent av de studerade artiklarna gavs undermålig eller felaktig information om vad mätningarna egentligen visade. Framför allt handlade det om att man inte tog hänsyn till vad som var statistiskt säkerställt när man beskrev förändringar i opinionen.

Vi har alla sett det. Stort uppslagna artiklar om att ”Parti X drar ifrån” eller ”Parti Y nu under gränsen” och när man tittar på siffrorna visar det sig att inga förändringar är säkerställda och den enda korrekta rubriken hade varit ”Ingenting verkar ha hänt”. Det blir dock jättetråkiga artiklar av det, så tidningarna låtsas i stället, för att ha något att skriva, någon partiledare att ställa mot väggen om ett ickeexisterande tapp eller framrusning.

Det här är ett stort problem för svensk politikbevakning. Precis som Daniel Nordström säger så driver opinionen i viss utsträckning sig själv, bevakningen av opinionsläget skapar i sig väljarrörelser. Men problemet är inte opinionsmätningarna, åtminstone inte de seriösa. Problemet är att inga reportrar eller nyhetschefer tycks kunna tillräckligt med grundläggande statistik för att veta vad mätningarna säger och inte. Om jag var chefredaktör skulle jag kanske välja att lägga ansträngningen där.

 

Tidigare inlägg:

Novus vd: Redaktionernas feltolkningar är problemet

VLT:s chefredaktör: Valår – då säger vi nej till opinionsundersökningar

Politisk journalistik bortom flosklerna

Åttiotalets nöjesjournalistik är tillbaka, även i valbevakningen! Men det som verkligen behövs är reportrar som kan genomskåda politiska floskler, skriver Isobel Hadley-Kamptz

Det är en händelse som ser ut som en tanke. Jag upptäcker glädjestrålande att SVT lagt ut Macken på Öppet arkiv nästan precis samtidigt som det presenteras att Sven Melander kommer intervjua alla partiledarna live på Facebook och Youtube. Åttiotalets nöjestelevision vinner uppenbarligen i längden.

”Försök förklara det här för någon från 2010”. Med dylika formuleringar understryker många hur dagens nyhetshändelser hade varit totalt obegripliga till och med för bara några få år sedan. Programledaren från the Apprentice har blivit USA:s president. Den siare som påstått det hade nog inte ens hört ett ”You’re fired!” för alla skrattsalvor. Nå. Det är som det är. Och nu ska Rulle från Nöjesmassakern ha hand om partiledarintervjuer inför det svenska valet.

Jag vill nu på inget sätt a priori förhindra vare sig Donald Trump eller Sven Melander från att byta bana och bredda sig. Ronald Reagantill exempel visade sig ju bli en på många sätt alldeles utmärkt president trots att han inledde karriären som b-skådis, och problemen med Trump är inte primärt hans tv-personlighet. Ändå finns det något intressant här, om hur politiken drar till sig personer från vitt skilda fält, och hur bakgrund inom kanske alldeles särskilt nöjessfären verkar ge gräddfil rakt in på de mest intressanta uppdragen.

I Sverige har vi det senaste decenniet haft öppna spjäll mellan nöjes- och musikjournalistik och politisk dito, där gamla nöjesmurvlar snabbt fått framträdande positioner och hyllats för politiska analyser som ärligt talat sällan nått ens grundläggande verkshöjd. Men de har väl talat till folket, antar jag. Man kan ana en viss cynism i mina ord här, men så har jag ju själv hela livet varit en ärketönt som mest läst politisk filosofi och aldrig vetat något alls om vilka 7-tumssinglar eller mixtapes som varit det senaste heta. Jag inledde hela den här texten med att berätta om hur mycket jag gillar Macken. Det är ungefär där min kredd-nivå ligger.

Och jag råkar tro att politisk journalistik blir bättre om personen som genomför intervjuer, skriver analyser, formulerar politiska linjer redan kan en hel del om, tja, politik. Om man kan tillräckligt mycket ser man nämligen förbi politiska floskler, klarar av att ställa intressanta följdfrågor, man kanske till och med kollar upp vad partiet eller personen sagt förut och försöker se de stora sambanden, dra de långa linjerna.

Vi har massor av fantastiska politiska journalister i Sverige. En del av dem har till och med bakgrund inom nöjesjournalistiken. Om jag får önska en enda sak inför valåret 2018 är det att medierna ger de här personerna tillräckligt med resurser och tid att använda all sin kraft att förklara för oss väljare vad som står på spel och hur. Om jag får önska en sak till är det att det blir fred på jorden.

Det behövs en diskussion om påverkansförsökens effekter

Att den politiska debatten är polariserad kan vi inte skylla på ryssen, det klarar politiker och journalister av helt själva. Men när vi vet att utländska operationer på sociala medier pågår borde vi prata mer om hur vi kan motverka dess effekter i just vårt val.

”Att tro att det påverkat valet på något sätt är en rätt galen idé.” Så sade Facebooks grundare Mark Zuckerberg i november 2016 apropå påståendena att nyhetsförmedlingen och den politiska debatten på Facebook kunde ha haft inverkan på det amerikanska presidentvalet.

I går skrev Samidh Chakrabarti, Facebooks chef över politikprodukter, att han inte visste om Facebook var bra eller dåligt för demokratin. ”Jag önskar att jag kunde garantera att det goda överväger det onda, men det kan jag inte.” Det har hänt en hel del på bara ett drygt år.

I höstas vittnade alla sociala medier-jättarna i den amerikanska kongressen för att försöka reda ut hur den ryska påverkan på det amerikanska valet egentligen sett ut. Ingen vet egentligen hela omfattningen än, men Facebook har förklarat att 140 miljoner användare har sett politiskt material producerat av användare som kan knytas till den ryska propagandaorganisationen Internet Research Agency (IRA).

Det här handlar både om länkar till fejknyheter och om att sprida mem som är till för att egga upp folks politiska känslor men också om fysiska events som via Facebook organiserats av ryssarna. Vid ett tillfälle organiserade till exempel ryska konton två samtidiga event utanför ett islamiskt center i Houston, Texas. Det ena handlade om att stoppa islamiseringen av USA, det andra, från den påhittade gruppen United Muslims of America, om att sprida kunskap om Islam. Vid den utannonserade tidpunkten kom så både pro- och antiaktivister dit till samma ställe, och det blev förstås konfrontation.

Det här passar perfekt in i det som tycks ha varit den primära ryska drivkraften, att öka polariseringen och vreden i det amerikanska samhället.

Twitter har å sin sida stängt av 50 000 konton, som antingen kan kopplas direkt till trollfabriken IRA eller som är ryska botar, som automatgenererat innehåll. De har också i dagarna skickat mejl till 677 775 enskilda Twitter-användare som under valrörelsen 2016 antingen följt dessa konton eller gillat eller retweetat tweets från dem. Det här gör Twitter för att uppmärksamma användarna på att de utsatts för ryska påverkansförsök.

Det här har fått rätt liten uppmärksamhet i Sverige, vilket är konstigt inte minst som att vi nu själva går in i ett valår. Hur ska vi göra för att upptäcka sådan här eventuell påverkan om eller när den finns hos oss? Sverige är inom det Ryssland betraktar som sin intressesfär, så vi får utgå från att det redan händer och kommer att fortsätta här också. Vi har redan sett hur nyheter planterade från ryska intressen tagit sig in i traditionella medier, men det kan vi åtminstone se och uppmärksamma. Medieredaktioner har också en högre chans att upptäcka sådant än vanliga väljare som får in material i sina flöden i sociala medier.

Att den politiska debatten är polariserad och uppeldad är inget vi kan skylla på ryssen, det klarar politiker, journalister och politiskt aktiva av helt själva. Men när vi nu vet åtminstone lite om utländska operationer på sociala medier borde vi åtminstone prata lite mer om hur vi kan motverka dess effekter i just vårt val.

Oprah-vurmen visar på nytt medielandskap

I ett allt mer svårnavigerat kick- och klicksökande medielandskap kan kändisskap bli en dörröppnare till amerikansk politik. Det konstaterar Isobel Hadley-Kamptz efter mediegiganten Oprah Winfreys uppmärksammade tal på the Golden Globes.

“I want all the girls watching here now to know that a new day is on the horizon.”

Det var ett helt fenomenalt tal hon höll på the Golden Globes, Oprah Winfrey. Inte bara budskapet, utan hantverket, rytmen, fraseringen, leveransen. Det var ett tal däruppe bland de allra bästa, och då syftar jag inte på tacktal på filmgalor, utan på politiska tal som förändrar historien. Jag grät när jag lyssnade.

Efteråt var det därför självklart att ryktet spreds om att Oprah Winfrey, denna magnifika ”self-made-woman” och personifiering av den amerikanska drömmen som byggt sitt eget medieimperium, var redo för en politisk karriär. Kanske vill hon kandidera om två år, kanske kan hon hjälpa oss slippa dagens lallande presidentclown med hans hetstwittrade kärnvapenhot. Det vore något.

Lika snabbt kom de sura kommentarerna. ”Ännu en kändis?”, ”Vore det inte spännande med en president som faktiskt kan något?” Nu tror jag för all del att Oprah Winfrey inte skulle ha några kunskapsmässiga problem med presidentrollen, även urtypiskt partipolitiska presidenter som George W Bush har överlåtit kunskapsbiten till goda rådgivare. Hon har tillräckligt goda politiska instinkter och tycks ödmjuk nog att förstå när hon skulle behöva lita på andras kompetens. I USA har man också åtskilliga goda exempel på kändisar från andra sfärer som blivit utmärkta politiker, Ronald Reagan och Arnold Schwarzenegger är förstås de mest kända.

Däremot säger Oprah-vurmen något intressant om vad som möjligen blivit ett nytt villkor i amerikansk politik: kan man ens vinna ett val i dag om man inte redan är känd från början? Vilken chans skulle en okänd guvernör från, säg Montana, ha om hen ställdes mot världens mest kända man? Mediesituationen är så oklar, människor hämtar sin information i så stor utsträckning från annat håll, och i nätgeografin ger kändisskap så stort försprång att en okänd knappt kan komma ikapp, oavsett hur förnuftig skatteplan hen totat ihop. The winner takes it all, som nätföretagslogiken lyder. Inte alla stater, kanske, men alla retweets?

Det är ingen ny situation, förstås, och inte heller omöjlig att komma runt. Barack Obama lyckades bygga en storslagen gräsrotsrörelse och vinna trots att han ställdes mot den betydligt mer välkända Hillary Clinton i primärvalen 2008. Men nätet och polariseringen har tagit över ännu långt mycket mer i dag, och uppmärksamhetsspannet minskat ytterligare.

Inte heller är det ett amerikanskt fenomen. Också i Sverige har vi journalister, dokusåpadeltagare, artister som tagit steget över till politiken, och även här diskuteras om kändisskap i sig kanske är en allt viktigare faktor för att komma igenom bruset. Det fungerar inte ensamt, men som dörröppnare i ett svårnavigerat, kick- och klicksökande medielandskap.

Sannolikt vill Oprah Winfrey inte alls lämna sitt egenbyggda, härliga, medieimperium för det måttliga nöjet att köras genom rader av negativkampanjmaskiner. Folk som inte levt sina liv som politiker har i allmänhet gjort mycket som kan bli skandalrubriker i rätt händer.

Men ändå. ”Cheers to a new year and another chance for us to get it right.” Oprah Winfrey har en optimism och en värme som saknas så plågsamt i amerikansk politik just nu. Hon för faktiskt människor samman. Vem vet hur långt det räcker.

Två separata samtal om medierna

Bilden av de svenska medierna är mer kluven än på länge. En emotionell och närmast absolut misstro samexisterar med högkvalitativa och samhällsviktiga granskningar, skriver Isobel Hadley-Kamptz.

Just nu finns det två separata samtal om medierna. Å ena sidan, det som ibland kallas mediekritik, men som framförallt definieras av en emotionell och närmast absolut misstro. Häromdagen påstod en moderat riksdagsman på twitter att medierna höll tyst om den antisemitiska attacken på Göteborgs synagoga samtidigt som alla medier hade nyheten om attacken stort uppslagen överst på sina sajter. Det spelade ingen roll att det helt uppenbart inte var sant, han kände så ändå.

Den här misstron får näring av direkta misstag från medierna liksom av märkliga nyhetsbevakningsprioriteringar och ologiska namnpubliceringar. För sådär en tio år sedan hade jag nog generellt hållit med om att svenska medier inte höll någon vidare kvalitet. Det fanns en yrvakenhet inför internet och många medier satsade på klickvänlighet snarare än på kvalitetsinnehåll. Många redaktioner brydde sig inte om faktarättelser, och det fanns en högfärdighet gentemot tanken att läsarna ibland kunde veta mer.

Fördummande klicksökande finns förstås på många håll kvar, men på det stora hela är den här bilden inte sann längre. Tvärtom satsar svenska medier stort på seriösa gräv, viktiga nyhetssatsningar om säg klimatet eller kommunalpolitik, vi får oss hela tiden till livs riktigt bra journalistik.

Ta bara den här hösten. Matilda Gustavssons reportage i DN om de 18 kvinnorna som anklagar kulturprofilen för övergrepp är ett sådant knäck som på riktigt ändrar verkligheten. Samma sak med Malena Rydells och Erika Hallhagens arbete på SvD som ledde fram till det första stora uppropet av svenska kvinnor om vad de tvingas stå ut med på jobbet: #tystnadtagning. Sverige kommer bli ett annat efter detta.

På Eskilstunakuriren har Mathias Ståhle, Anna Hansson och Henrik Holmberg fortsatt granska högerextremismen på nätet, även om Ståhle inte fick stora journalistpriset för sitt gräv om den svenska trollfabriken. Det fick inte Kristoffer Örstadius och Mikael Holmström från DN för sitt avslöjande om IT-haveriet på Transportstyrelsen heller, men däremot Dan Josefsson, Anna Nordbeck, Johannes Hallbom och Jakob Larsson från Dokument Inifrån i SVT för ”Fallet Kevin”, den groteska berättelsen om hur polisen från början bestämde sig för att två små pojkar var skyldiga till mordet på fyraårige Kevin och därefter enbart letade efter bevis på deras skuld. DN skrev också om Kevin och avslöjade senare ett ytterligare fall med ett barn som polisen med hjälp av samme psykolog som i Kevin-fallet pekade ut som mördare på ytterligt skrala bevis.

Jag kan fortsätta och fortsätta. Så mycket och så bra journalistik som skapas i Sverige just nu har vi inte sett maken till på länge. Högkvalitativa granskningar av maktmissbruk, enskilda brott, nya hotfulla sociala rörelser, myndighetsinkompetens, till och med justitiemord. Detta samtidigt som delar av branschen närmast paralyserats av #metoo-anklagelser.

Ändå hänger sig vissa kvar i diskursen om, inte bara specifika misstag utan om mediers allmänna inkompetens och till och med korruption. Antingen läser de inte alla de här strålande reportagen eller så spelar det ingen roll. Och vad ska medierna i så fall göra, om kritiken helt frånkopplats från vad medierna faktiskt håller på med?

Jag tror tyvärr inte att man kan övertyga de mest inbitna medieskällarna. Men för alla andra gäller samma som alltid: Gör ett så bra jobb som möjligt. Kolla och dubbelkolla alla källor. Fortsätt satsa på kvalitet. Var inte rädd att rätta om det trots allt blir fel. Kan vi fortsätta med ett lika mediebra år 2018 kan vi sannerligen vara glada.

Staffan Heimersons perfekta provokation

Den klickonomi som styr i dag gör att Sofia Olsson Olsén må vara hur engagerad i jämställdhet som helst men ändå självklart godkände Heimerson-publiceringen.

Det var medielogiskt väntat. När alla i hela riket (utom Alexander Bard) tycker ungefär samma sak så kommer det förr eller senare komma en stort uppslagen krönika som tycker exakt tvärtemot. Även när det nästan alla håller med varandra om är något så basalt som att kvinnor bör slippa ständiga sexuella trakasserier på jobbet.

Att Staffan Heimerson i Aftonbladet i går lyckades dra en linje från häxprocesserna i Salem, via Stalins utrensningar vidare till #metoo-rörelsen var ändå en smula imponerande. Att dessutom – precis när alla andra försöker hämta andan efter avslöjanden om renodlad sexualsadism ett hjärtslag från Svenska Akademien – beklaga det kulturella kalhygge som kommer råda om de stora kulturstjärnorna beläggs med ”nolltolerans” är en så perfekt provokation att man bara måste buga sig. I sammanhanget spelar det mindre roll om Heimerson själv faktiskt tycker sådär eller om han bara skriver så för att trolla.

För många må avfärda texten som en äldre mans förvirring i samtiden, men jag kan inte se någonting som är lika samtidsmässigt pricksäkert som detta optimala klickbete. Mindre etablerade medieaktörer som exempelvis Nyheter24 brukar försöka åstadkomma något liknande med att säg ge 13-åriga killar i uppdrag att skriva om feminism, men gammal är som bekant äldst. Och det gäller både Heimerson och Aftonbladet.

Jag låter cynisk, men det är jag inte. Detta är enbart en torr analys av den klickonomi som styr så många medier i dag, där all uppmärksamhet är bra uppmärksamhet, och där Sofia Olsson Olsén må vara hur engagerad i jämställdhet som helst, och för all del ha en hel del att göra åt saken på sin egen redaktion, men ändå självklart och förtjust godkände Heimerson-publiceringen.

Och alla som upprörs över den och länkar den för att berätta om sin upprördhet ger dem rätt. Länken i den här texten går via unvis.it för att jag faktiskt inte vill stödja den här sortens medielogik (det är ett verktyg som gör att man kan länka texter utan att klicken räknas), men samtidigt vet jag förstås att också den här texten är en del i samma teater. Fler människor kommer genom mina ord att också läsa Heimersons. Sedan kanske de också blir upprörda och länkar den på Facebook, och så fortsätter spelet. Steg efter steg.

Samtidigt fortsätter kvinnor i den verkliga världen att parera sexistiska skämt och varna varandra för honom som man inte vill hamna bredvid på jobbets julfest. Det är också typiskt att den mediala logiken nu svänger åt andra hållet, och ger utrymme för män som tycker att det tjatats alldeles för mycket om småsaker, precis när #metoo-rörelsen börjar rulla vidare från de yrkesgrupper med mest socialt och medialt kapital som var först ut.

Nu pratar undersköterskor med varandra på Facebook, byggbranschen har sitt eget upprop, kvinnor i restaurangvärlden delar erfarenheter av ett närmast oändligt antal tafsande krogkunder. I de branscherna finns inga kändisar som kan fronta en tidningssida, men kvinnornas utsatthet är lika sann ändå, och ofta större än i tjänstemannabranscher. Var fjärde undersköterska har utsatts för sexuella trakasserier senaste året.

Men nu börjar medier tröttna. Kan vi inte skriva om något annat än de här himla uppropen? Folk orkar inte med hur många plågsamma berättelser om övergrepp som helst. Kan vi inte ha en kul, fräck krönika som rör om lite i grytan i stället?

Problematiskt att SVT normaliserar nazismen

Hur kan en seriös nyhetsredaktion ge plats åt en företrädare för en våldsam antidemokratisk nazistorganisation? Det undrar Medievärldens kolumnist Isobel Hadley-Kamptz.

”Nordfronts presstalesperson Pär Öberg tycker att det är viktigt att skilja på redaktionellt material och vad som skrivs i kommentarsfälten.”

Jag fastnar och kan inte läsa vidare. Läser meningen igen. SVT Nyheter skriver om en rapport från Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI) om ”Det vita hatet – om radikal nationalism i digital miljö”. Rapporten tar primärt upp Avpixlat, numera Samhällsnytt, och Nordfront, som drivs av nazistiska Nordiska motståndsrörelsen, men nämner också andra svenska platser där radikal nationalism förekommer. I sin artikel om denna rapport har SVT sedan ringt upp nazisterna för att be om en kommentar.

Pär Öberg må kalla sig för presstalesperson men han har historiskt inte varit särskilt förtjust i att uttala sig för pressen. När Expressen i somras gjorde en större granskning av NMR apropå de bombdåd i Västsverige som kopplas till organisationen sade han till journalisten att han inte uttalade sig till ”fiendemedia”. Det betyder alltså Bonnier. Det betyder judar.

Vid NMR:s demonstration i Göteborg under bokmässan i september försökte nazisterna först fösa bort all media som inte sökt pressackreditering av NMR, sedan attackerades journalister med våld.

Nu däremot får Öberg uttala sig för public service om NMR:s policy gentemot kommentarer på sajten och bland annat berätta att de tar bort inlägg som hotar kvinnor med våldtäkt.

Hur är det här möjligt för en seriös nyhetsredaktion? Ser de ett uttalande från en våldsam antidemokratisk nazistorganisation som likvärdigt med en kommentar från andra politiker? Förväntas vi som läsare ta nazisten på orden och tro på vad han säger i lika stor eller liten utsträckning som andra som uttalar sig? Pratminus som pratminus.

Vi talar ibland om normalisering av högerextremism och syftar då på en samhällsutveckling där vi kommer att se högerextremism som vilken ideologi som helst, nazister som vem som helst. Det går inte att se SVT:s lilla nazikommentar som något annat än ett glasklart exempel på den utvecklingen.

SVT hade kunnat intervjua externa experter på högerextremism utöver forskare från FOI, för att få en mer sammansatt bild av hur extremhögern agerar på nätet. Men det kändes visst rimligare att ringa NMR för en kommentar om hur de rensat upp bland sina kommentarer.

REPLIK FRÅN SVT: Självklart normaliserar inte SVT nazismen

Debattör attackerades i sitt hem – hatet och våldet har en koppling

Debattören Rebecca Weidmo Uvell utsattes i går för ett politiskt attentat i sitt hem. Vi måste börja koppla ihop hatet med våldet innan det händer något värre, skriver Isobel Hadley-Kamptz.

”En meter från mina 6-åringars skor hällde en man in en halvliter cola i min lägenhet.”

Den borgerliga debattören Rebecca Weidmo Uvell berättade på sociala medier om att någon kommit hem till hennes hus, ringt på och när ingen öppnade hällt in en brun vätska genom brevinkastet. Den här gången verkade det vara coca cola. Nästa gång kan det vara bensin.

Weidmo Uvell är kontroversiell och vass och hennes debattstil är illa omtyckt långt in i borgerligheten. Inom delar av vänstern är hon dock direkt demoniserad. Hon kallas alltfrån nazist till borgarfitta och hon har hotats förut. Hembesöket nu i veckan är därför ett solklart politiskt attentat.

I helgen besköts en polismans hem i Västerås med ett tjugotal skott. I villan låg hans familj och sov. Lyckligtvis skadades ingen och det finns redan en misstänkt häktad.

Jag känner flera journalister som har ökad säkerhet i hemmet på grund av hot riktade mot dem för deras journalistiska arbete. Jag hotas själv emellanåt, men de enda gångerna jag blivit riktigt rädd var när hoten riktades mot just mitt hem, och en gång direkt mot mitt barn.

Också inom partipolitiken ökar hoten och mer än hälften av alla ordföranden i kommunfullmäktige har utsatts för hot. I somras berättade en vänsterpartist i Dalarna, Patrik Liljeglöd, om hur han våldtagits av en okänd man som under själva brottet överöste honom med politiska glåpord. Det senaste året har människor hoppat av politiken efter hot från alltfrån extremhöger till vargaktivister.

Inom hela fältet av det vi kan kalla samhällsbärade, politik, journalistik, inre säkerhet, utsätts alltså enskilda och deras anhöriga för både hot och våld. Skälen är politiska, att hota någon till tystnad, tvinga bort deras röster eller gärningar, underminera själva samhället. När den organiserade brottsligheten hotar poliser kanske det inte tycks politiskt på samma sätt, men det är direkta hot mot staten och mot oss alla.

Vi talar ofta om hat och hot som problem för det offentliga samtalet. Vi talar däremot sällan om i vilken utsträckning det kan leda vidare till faktiskt våld. Tvärtom understryks att nätjargongen är mycket hårdare än vad folk skulle säga i verkligheten, och polisen tar ytterst sällan näthot eller –hat på större allvar.

Men jargongen har hårdnat alltmer samtidigt som det direkta våldet och de allvarligt menade hoten också ökat. Vi vet hur våldsamma islamister radikaliseras på nätet för att så småningom kanske till och med utföra terrordåd. På motsvarande sätt radikaliserades Anders Breivik och nazisten som körde över motdemonstranter i Charlottesville innan de tog klivet vidare till våld. Dessa är de två grupper som vi vet har närmast till grovt våld.

Jag tror också att vi måste börja se på det alltmer hårdnande tonfallet om politiska motståndare på internet som något mer än bara en fråga om trivsam samtalston. För även om de allra flesta som spyr galla över den ena eller den andra på twitter eller i facebook-grupper aldrig skulle ta det vidare, så finns det enstaka som kan triggas att gå till handling. Det här gäller både direkt när ytterhögern hänger ut hemadresser till exempelvis aktiva i #jagärhär och indirekt när det skapas bubblor där enskilda personer obekymrat beskrivs som onda, omänskliga, till och med skadedjur. Hetslagstiftningen gäller bara hets mot specifika grupper, och även om det bör vara lagligt både att kalla en meningsmotståndare för en vidrig sugga och att hoppas att hon våldtas av flyktingbarn tror jag att något händer när den typen av yttranden blir så många att de känns som sanning.

Det finns ingen beredskap i samhället för styrkan i de här bubblorna, det finns ingen medveten tanke på den radikalisering som pågår. Vi ser det politiska våldet, vi hör hatet, men det kopplas inte riktigt ihop. Vi måste nog börja göra det, innan det händer något värre.

Anklagelserna mot mediemännen – så agerar medierna

På sociala medier anklagas två svenska mediemän för allvarliga sexualbrott, men hittills har de traditionella medierna inte publicerat männens namn. Det är hög tid att medierna börjar fundera över hur de ska hantera de berättelser om övergrepp som nu uppmärksammas stort, skriver Isobel Hadley-Kamptz.

Hur många gånger måste vi berätta? För ett antal år sedan drogs #prataomdet i gång i Sverige, där offer berättade om sexuella kränkningar under en tagg på twitter som fick stora journalistpriset som årets förnyare. I kölvattnet av skandalen kring Hollywoodmogulen Harvey Weinsteins många övergrepp sträcker just nu kvinnor över hela världen upp handen under taggen #metoo för att säga att jo, sådant har hänt mig också.

Män tycks fortfarande förvånade över omfattningen, men även om de flesta män inte begår övergrepp så utsätts nästan alla kvinnor. Det är kanske dags att det sjunker in snart, att kvinnor går genom sina liv navigerande mellan övergrepp och att undvika övergrepp. Det kanske också är dags att reflektera över vad det har för effekt i vidare termer. Om kvinnor hela tiden måste planera för att inte utsättas, hantera att man utsätts, bearbeta större eller mindre trauman, agera gentemot män för att skydda sig, så ger det effekter för hela samhället. Om inte annat för den enorma energi som kvinnor måste lägga på detta. Energi som hade kunnat användas till annat.

Det är också hög tid att fundera över hur vi ska kunna prata om de här sakerna och hur ska medierna egentligen hantera dem. I dagarna har exempelvis två kvinnor berättat på sociala medier om hur de utsatts för övergrepp av två välkända svenska mediemän. Hittills verkar detta ignoreras i svenska medier, som föredrar att tala om amerikanska utpekade förövare och kvinnors utsatthet i generella termer.

Det är en väldigt svår situation. Vi bör inte ha skampålestraff i moderna samhällen, brott ska hanteras av rättssamhället och man bör betraktas som oskyldig innan fällande dom. Samtidigt vet vi alla att det är en försvinnande liten del av sexualbrott som leder till fällande dom, eller ens till åtal. Det är svårbevisade brott, det kan finnas oklarheter om uppsåt, många väljer att inte ens anmäla.

Det betyder inte att någon inte utsatts, att själva övergreppen därför inte finns. Det moraliskt rimliga, bortom lagen, är också att utgå från att offer talar sanning.

I fallet Weinstein valde medier att publicera berättelser om övergreppen när det helt enkelt fanns tillräckligt många kvinnor som ville berätta. Det finns andra skäl till varför det hände just nu snarare än tidigare, medieekonomi och beroendet av Hollywood är ett sorgligt sådant, men själva mängden kvinnor var ändå avgörande. Efter de första artiklarna har det vällt fram berättelser och antalet utsatta bara växer.

Situationen med de svenska mediemännen är annorlunda. Det betyder inte att man inte ska tro på kvinnorna som berättar, men att det är svårt att ta upp i traditionella medier och samtidigt följa traditionell medieetik. Bör man ändå skriva ut namnen på de anklagade männen, som man numera ibland gör med personer som misstänks för brott? Jag vet faktiskt inte. Jag är i grunden tveksam till trenden med mer av namnpubliceringar, men om det hade varit till exempel idrottsstjärnor med motsvarande status som anklagats tror jag att åtminstone någon medieredaktion hade skrivit ut namnen.

På sociala medier är det förstås annorlunda, där sprids dessa och andra namn redan i dag. Här blir sociala mediers dubbelroll tydlig, som både privat och offentlig kanal. Kvinnor varnar varandra för gränslösa män, som man tidigare alltid gjort i privata samtal, men det kan läsas av hela världen. Och oaktat specifika namnpubliceringar kommer vi fortsätta göra det. Man kan hoppas att den ökade offentligheten åtminstone gör att också män till slut förstår att det är så här det är att vara kvinna.