Annons: Mediedagen 2019
Ulf Johansson. Foto: Fredrik Hjerling/SVT.

”Hjörne borde ha tittat i sina egna bokslut”

REPLIK

Stampens delägare Peter Hjörne bemöter ett antal saker som aldrig sades i Uppdrag granskning – och hänvisar till en revisionsrapport han själv beställt. I stället borde han ha tittat i sina egna bokslut, skriver UG:s ansvarige utgivare Ulf Johansson och två kollegor.

I Peter Hjörnes svar till Peter Wolodarski (Medievärlden, 17/4-19) om Stampens affärer finner vi en passage som handlar om Uppdrag granskning.

Hjörne kommer med anklagelser mot genomgången vi gjorde av Stampens affärer 2015 och menar att granskningen av bonusar och ersättningar var en blandning av felräkningar och missvisande jämförelser. Sedan bemöter han ett antal saker som aldrig sades i Uppdrag granskning med hänvisning till en revisionsrapport han själv beställt.

I Uppdrag granskning berättade vi att Stampens styrelse, vd och ledande befattningshavare kostade koncernen över 800 miljoner kronor 2005-2013.

Det verkar Peter Hjörne ifrågasätta. Det innebär att han invänder mot Stampen AB:s egna bokslut. Han behöver bara titta under noten ”Personal” i årsredovisningarna. Hjörne fick stor plats i programmet att kommentera bland annat aktieutdelningen till ägarna på drygt en kvarts miljard.

Vad gäller bonusar hade vi aldrig några sådana beräkningar i Uppdrag granskning än mindre några ”dubbelräkningar”, som Peter Hjörne skriver.

Däremot redovisade vi vad boksluten sade om bonusar för enskilda år. I intervjun sade han ”vi (har) sedan 2008 nästan inte delat ut några bonusar alls, det har inte fallit ut någonting”. Även den gången borde han ha tittat i sina egna bokslut innan han svarade.

I boksluten redovisar Stampen själva verket att över 19 miljoner betalats ut 2009-2013.

 

Anna Jaktén, Björn Tunbäck och Ulf Johansson

Uppdrag granskning

Läs också:

Peter Wolodarskis söndagskrönika i Dagens Nyheter (2019-04-14)

Peter Hjörne: ”Wolodarski passerar anständighetens gränser” (2019-04-17)