Annons: Mediedagen 2019
Olle Zachrison, Ekochef

Replik från Ekot: finns anledning till självkritik

REPLIK

Det finns anledning till självkritik efter opinionsinslaget i söndagens Ekot, skriver Ekochefen Olle Zachrison och den politiske kommentatorn Fredrik Furtenbach i en replik. Men Sören Sommelius har missat viktiga bitar av rapporteringen.

Ekot rapporterar varje månad kring den sammanvägda opinionsmätning – Svensk Väljaropinion (SVO) – som Sifo gör på uppdrag av Ekot. Nu får vår rapportering från den 24/6 kritik av Sören Sommelius, som bland annat påpekar att det är särskilt intressant och relevant att Kristdemokraterna får sitt lägsta väljarstöd någonsin i SVO. Det håller vi med om, och det är också därför som detta var nyhetsvinkeln på huvudinslaget som sändes under morgonen och i Lunchekot denna dag. Inslaget som Sören Sommelius kritiserar är uppföljningen till eftermiddagen. Vid det laget har vi alltså redan berättat om Kristdemokraternas dåliga opinionssiffror och därefter gått vidare till att fokusera mera på de andra partierna.

Vidare kritiserar Sören Sommelius att Ekot rapporterat att Socialdemokraterna fortsätter att tappa väljarstöd. På den punkten är vi självkritiska. Siffran för S är i och för sig den lägsta på över två år men förändringen är mycket liten. Det hade därför varit bättre om vi till exempel sagt att Socialdemokraternas väljarstöd ligger kvar på en låg nivå. I webbversionen är rubriken ”Fortsatt motvind i opinionen för S och M”, vilket är en rubrik Ekot anser att det finns gott fog för, särskilt med hänsyn till den längre trenden för dessa båda partier. Vi kan i efterhand konstatera att den rubriken också skulle varit bättre i söndagens 16.45-sändning där vi i löpet bara fokuserade på opinionsläget för S.

 

Olle Zachrison, Ekochef
Fredrik Furtenbach, politisk kommentator/ansvarig för Ekots opinionspolicy

Läs också

Sören Sommelius: Misslyckat opinionsinslag i Ekot