Annons: Mediedagen 2019

Betyder ”lika villkor” att avveckla public service?

Sveriges Radios chefer Mats Svegfors och Cilla Benkö svarar de moderata riksdagsledamöterna Lars Beckman och Carl-Oskar Bohlin.

Så här skriver vi i vår virtuella bok ”Journalistik 3.0 – Medieormen ömsar skinn”, som finns på Sveriges Radios hemsida:

”Det är verkligen ingen oviktig fråga vad som fortsättningsvis händer med svensk kommersiell radio. Sammanlagt betalar de kommersiella aktörerna mer än 130 miljoner kronor per år i koncessionsavgifter. Från principiella utgångspunkter är det inte alldeles lätt att förstå varför denna specialskatt läggs just på radio.”

Så tycker vi. De båda riksdagsledamöterna Lars Beckman och Carl-Oscar Bohlin, som har frågat oss om vår inställning till kommersiell radio, är inte lika tydliga för egen del. När de skriver artiklar låter det som om koncessionsavgifterna ska bort. Men de röstade inte för att avskaffa koncessionsavgifterna när riksdagen fattade beslut så sent som i december.

Vi förstår alltså inte riktigt vad deras politik är när det gäller kommersiell radio. Och uppriktigt sagt förstår vi inte heller deras politik när det gäller public service. Betyder deras krav på ”lika villkor” mellan kommersiell radio och public service något annat än att helt enkelt avveckla public service?

Förstår SR:s ledning kritiken från andra medieföretag?
Cilla Benkö, vvd och Mats Svegfors, vd, Sveriges Radio.