Annons: Mediedagen 2019

Tillspetsade utbildningsprogram platsar inte i vardagsrummet

Replik

UR:s utbildningsprogram, inte sällan med tillspetsade frågeställningar och skildringar avsedda att väcka debatt bland eleverna, kan inte med automatik presenteras som barnprogram, skriver Philip Lerulf, researcher Timbro, i ett svar till UR:s programchef Ragna Wallmark.

Ragna Wallmark, vice vd på UR, skriver i en replik till min artikel ”Så sviker SVT tittarnas tillit” att UR har ”exakt samma krav på saklighet och opartiskhet som de andra public servicebolagen.” Några rader längre ner tillägger hon dock att det ibland finns ”en pedagogisk poäng att spetsa till en frågeställning för att stimulera till eftertanke och diskussion bland eleverna.”

Den logiska kullerbyttan är uppenbar för alla utom Ragna Wallmark. Hon tycks inte vilja se den uppenbara motsättning som finns mellan att ge de yngre tittarna informativa och sakliga skildringar av hur världen fungerar, å ena sidan, och att ge provokativa vinklingar av ämnen som ekonomi, konsumtion och miljö/klimat, å andra sidan.

Det är viktigt att poängtera att varken SVT eller UR formellt bryter mot sina respektive sändningstillstånd när program som Banderoll, Showen Dollar och Klimatmonstret sänds i SVT1 och SVT2. Utgivarskapet förblir UR:s produktioner tar plats bland i SVT-tablån.
Men en fråga om saklighet och opartiskhet i public service kan rimligtvis inte förminskas till en fråga om formalia. Tittaren uppfattar knappast att utgivarskapet skiftar från ett program till ett annat.

Min kritik mot SVT kan sammanfattas i en enda mening. UR:s utbildningsprogram, inte sällan med tillspetsade frågeställningar och skildringar avsedda att väcka debatt bland eleverna, kan inte med automatik presenteras som barnprogram i SVT. Program gjorda för klassrummet kan inte, även om UR tycks tro att detta är möjligt, okritiskt sändas vidare till TV-apparaten i vardagsrummet.

”UR tar barn på allvar”

Så sviker SVT tittarnas tillit
Philip Lerulf, researcher Timbro