Annons: Mediedagen 2019

Veckans viktigaste

Veckans viktigaste medienyheter – och de vi inte skrev om:

Bonnier satsar i Skåne
Bonnierägda Bold satsar 200 miljoner i en ny tryckerianläggning i Malmö. Det innebär att Sydsvenskan-koncernens tryckeriproblem får sin lösning. Det innebär också att 50 anställda blir övertaliga, då två pressar ersätts av en.

Starka resultat 2010
Bonniers resultat (EBITA) blev över 2 miljarder. Dagens Nyheter och Dagens Industri tillhörde vinnarna. MTG och Metro har också förbättrat resultaten. Medievärlden kommer att samla resultaten i Temat Bokslut 2010.

Ny utgivarorganisation utreds
En ny utredning föreslår en ny paraplyorganisation, ”Utgivarna”, som samlar de befintliga branschorganisationerna, däribland TU och Sveriges Tidskrifter.

Debatten om Journalistrollen fortsätter
Anders Mildner ordnade ett eget seminarium i Lund i helgen, som sågs av 250 personer. Diskussionen fortsätter på bloggar och Twitter med taggen #journalistroll. Medievärldens Caroline Thorén efterlyser fler visioner.

Saker vi inte skrev om:

Newsmill ska komma ut som papperstidning, skriver Resumé.

Ungern reviderar landets kritiserade medielagar, skriver Journalisten.

Aftonbladet har haft kostnadsöverdrag på redaktionen, skriver Resumé.

Veckans viktigaste

Veckans viktigaste medienyheter – och de vi inte skrev om:

Media under attack i Egypten
De senaste dagarna har attackerna mot journalister eskalerat i Egypten i vad som verkar vara en medveten strategi från regimtrogna för att strypa informationen från landet. Redan förra veckan stängdes internet och sms-tjänster ner. Sedan förbjöds Al Jazeera, som varit ledande i bevakningen, och stängdes av från kabelsändningarna. Nu jagas utländska journalister i Kairo, vissa arresteras, andra attackers och misshandlas. På Al Jazeera kan man se hur kostymklädda män rensar ett hotellrum från tv-utrustning mot journalisternas vilja. Flera svenska journalister har arresterats och SVT:s korrespondent Bert Sundström fördes bort och återfanns allvarligt skadad, med knivhugg i mag- och ryggtrakten och skallskador. Här finns en lista över journalister som råkat illa ut. Reportrar utan gränsers Lotta Schüllerqvist  är säker på att regimen ligger bakom angreppen mot demokratidemonstranterna. TU kräver att regeringen agerar kraftfullt. Medievärlden har återpublicerat gamla reportage om de bloggare och publicister som utmanar president Mubarak i Egypten.

Utvidgat medieetiskt system – SR stretar emot
Sveriges Radios vd Mats Svegfors dömer ut Pressens Samarbetsnämnds förslag på ett utvidgat pressetiskt system. I artikelkommentarerna diskuterar Mats Svegfors förslaget med TU:s vd Anna Serner och Torbjörn von Krogh på Simo. Torbjörn von Krogh har också gjort en genomgång av hur de medieetiska systemen ser ut i våra grannländer.

Orvesto: GP går mot strömmen
På två år har Sveriges tre största tidningar förlorat ett stort antal pappersläsare. Största tappet står Aftonbladet och Dagens Nyheter för. GP har däremot ökat. Metro har för första gången gått om Dagens Nyheter och är nu störst i Stockholm. Det går bra för Filter och Fokus och också för Historiemagasinen.

Saker vi inte skrev om:
Mangadomen – Svea hovrätt dömde en serietecknare för barnpornografibrott. Mårten Schultz har skrivit om den på Juridikbloggen.

Aftonbladet bantar och organiserar om på natten, skriver Dagens Media.

ProsiebenSat1 vill sälja SBS Broadcasting i Benelux och Norden, där bland annat Kanal 5 ingår. Potentiella köpare är bland andra MTG och Sanoma, enligt Finacial Times.

Medieveckan: Kvällstidningsbråk och kreditupplysning

Årets första veckobrev sammanfattar de senaste två veckorna.

Kreditupplysning sker nu på egen risk
Enligt den nya kreditupplysningslagen är journalistisk verksamhet inte ett giltigt skäl för att begära kreditupplysningar via nätet. Den journalist som ändå begär uppgifterna kan dömas till böter. Kreditupplysningsbranschen har alternativ, men de flesta vill avvakta av rädsla för att ådra sig myndigheterna vrede.

Papperspriset höjs
Det blev en tvåsiffrig procentökning av papperspriset, vilket var högre än väntat. Det var dock inget mot höjningen i England som var på hela 25 procent. Nu kommer det också signaler om att en strukturaffär är på gång.

Nya krav från Posten skapar stora problem för tryckerier
Från och med nästa årsskifte ska tidningar som postdistribueras levereras vikta från tryckerierna menar Posten. Det ställer till det ordentligt för tidningar med postdistribuerad upplaga, enligt V-tab:s vd Peder Schumacher.

Medieinvesteringarna ökade 2010
Medieinvesteringarna via mediebyråer ökade med 18,4 procent förra året. Internet och kvällspressen tillhörde vinnarna. Det gjorde också landsortspressen, vars ökning skedde av egen kraft.

Kvällstidningarna käbblar
Expressen hade högre räckviddssiffror i Sifos decembermätning, och slog på stora trumman. Aftonbladet kontrade. I veckan har de fortsatt med annonser i branschpressen.

I fredags publicerade båda tidningarna bilder på prinsessan Madeleine som både Aftonbladet och Expressen ansåg sig ha ensamrätt till. Medievärlden redde ut vad som gäller.

Schibsted har flyttat in
Aftonbladet, Svenska Dagbladet och övriga Schibsted Sverige har nu flyttat in i huset vid Kungsbron. Medievärlden var på plats den officiella inflyttningsdagen. Se också Schibsteds egna bilder från flytten.

Diskussioner
TV4 tycker att förslaget om förhandsprövning väger lätt som luft, och undrar varför inte tidningarna har engagerat sig i frågan.

Timbro och UR diskuterar UR:s barnprogram.

Svenåke Boström har startat en debatt om papperstidningens miljöpåverkan.

Hans Månson skriver om hur det gick till när mediebranschen begravde yrkesetiken.

Ulrika K Engström skriver om näthatet i censurens Kina.

Flashback värdig Guldspade-vinnare, skriver Yasmine El Rafie och Carl Fridh Kleberg som har nominerat Flashback för tråden om Bjästafallet.

Mediefolk
Pär Fagerström slutar efter 45 år i branschen, senast som vd för Gävletidningar och Dalarnas Tidningar. Medievärlden åkte till Gävle och gjorde en avskedsintervju.

Åke Bergman lägger ner Mediatrender. Två aktörer räknar på att ta över verksamheten.

Raoul Grünthal tar över som styrelseordförande för Aftonbladet och Svenska Dagbladet efter Gunnar Strömblad.

Land Lantbruk har fått LRF:s presschef som ny chefredaktör.

Tina Sayed Nestius har börjat som chefredaktör på Ystads Allehanda.

Nästa Medievecka
Dagsvara 25-27 januari, läsplattor tar stor plats i programmet. Medievärlden är på plats och bevakar.

Simo:s seminarium om Journalistrollen, 26 januari med bland andra Anders Mildner och Journalistens chefredaktör Helena Giertta.

Redaktionsledardagarna, TU:s och Medieföretagens årliga seminarium för redaktionella chefer, 25 januari.

Medieveckan: Wikileaks och dom om spelreklam

Medievärldens veckobrev innehåller en summering av veckans händelser och skickas varje fredag vid lunch.

Kvällstidningarna vann om spelreklamen
Kvällstidningarna fick rätt. Det går bra att publicera odds från utländska spelbolag i samband med redaktionell text. Det slår Regeringsrätten fast i en dom. Expressens chefredaktör Thomas Mattsson har bloggat om segern.

Wikileaks dominerade

Material från Wikileaks dominerade nyhetssändningarna, både i Sverige och internationellt. Här hittar du 15 förstasidor från hela världen. Det är viktigt att komma ihåg att Wikileaks inte är ansvarigt för vad medierna publicerar, skriver Medievärldens chefredaktör Axel Andén.

Mobilab läggs ner
TV4 och Expressen lägger ner utvecklingsbolaget Mobilab i dess nuvarande form. Otto Sjöberg slutar som vd och delar av personalen sägs upp. I framtiden ska Mobilab ägna sig åt mobila kuponger och presentkort.

NSD vägrar lämna ut loggfiler
Polisen har kört fast i utredningen av bombhotet mot NSD, och skyller på att NSD inte lämnar ut loggfiler från servern. Utgivarna Örjan Pekka, Daniel Nordström, och Ingvar Näslund stöder Anders Ingvarsson i hans beslut.

Så går koncernerna i vändningen
Medievärden har frågat koncerncheferna om hur företagen gått 2010, och vad som händer nästa år. Stefan Melesko har jämfört Stampen och Bonnier i en analys.

Islänningarna har slutat prenumerera
Bara 30 procent av islänningarna prenumererar på en tidning. Hur alarmerande är dessa siffror för tidningsbranschen i övriga Norden? Medieprofessorn Lars-Åke Engblom beskriver vad som hänt på Island.

 

Dagspress tar andelar i år – tappar 2011
Det visar IRM:s reviderade prognoser. Även Sveriges Annonsörers medlemsundersökning pekar på att annonsörerna minskar i dagspress nästa år.
Fler nyheter och diskussioner

Ystads Allehanda slår ihop debatt och insändare och låter nätet bli motorn.

Nye chefredaktören Stefan Eklund rivstartade på Borås Tidning, ska göra om hela tidningen.

SVT organiserar om, bland annat för att bli nyhetsledande på webben, skriver Dagens Media.

Norrtelje Tidning är större än Blocket lokalt.

Mediakompetens klarar den minskade efterfrågan från SVT utan uppsägningar.

Mediefolk
Dagens tidigare chefredaktör Elisabeth Sandlund blir nu opinionsredaktör på tidningen. Den nuvarande opinionsredaktören Thomas Österberg blir redaktionschef.

Medieveckan: Ipadveckan

Medievärldens veckobrev innehåller en summering av veckans händelser och skickas varje fredag vid lunch.

Ipad, Ipad och ännu mera Ipad
Apple släppte inte sin Ipad i onsdags som många spekulerat i. Men mediehusen pratade Ipad-versioner ändå. Veckans första var Rupert Murdoch & Steve Jobs som ska lansera en Ipad-tidning i början av 2011 som kombinerar tabloidens känsla med morgontidningens intelligens. I tisdag kom Expressens andra app, en nyhetsapp som laddas ner gratis men sedan kostar 15 kronor per dygn att använda. Den bygger mycket på pdf-sidor av papperstidningen, något som bland annat DN:s publisher Gunilla Herlitz hade åsikter om.

Natten mellan tisdag och onsdag släpptes Svenska Dagbladets app som vi också berättade om i förra veckan. I onsdags lanserade DN, DI och Sydsvenskan sina appar som är byggda efter Bonniers koncept News+. De väntar fortfarande på godkännande från Apple. DN räknar med att få ok i nästa vecka, Sydsvenskan första veckan i december och Dagens Industri andra veckan i december. Sydsvenskans annonschef om räckviddsförhoppningar. Aftonbladets Niklas Silow om att bli akterseglad. Mikael Marklund kommenterar affärsmodellen.

Mediekoncentration och faktajournalistik
DN:s förre chefredaktör Arne Ruth diskuterade först hur forna chefer för tidningen skulle hanterat kritiken mot Bonniers. I Sim(o)s årsbok varnar han för att en övertro på faktanyheter kan gynna främlingsfientliga krafter i tider av genomgripande samhällsförändringar. Där knyter han också ihop säcken genom att skriva om hur mediekoncentration legitimeras av föreställningar om en maktneutral journalistik.

Publicister vill behålla grundlagen
I en debattartikel i DN tar flera publicister strid för den svenska yttrandefriheten i samband med en eventuell grundlagsreform av tryckfriheten i en mer teknikoberoende riktning. SR:s förre vd Kerstin Brunnberg tycker till här.

Fler nyheter och diskussioner

Metro ska flytta upplaga från småstäder till storstäder. 40 procents räckvidd nästa år i Stockholm, Göteborg och Malmö är målet.

Ska 2011 bli betalväggens år? Samtidigt kommer varning om att en sådan kan stå mellan läsarna och de goda historierna.

Utökat meddelarskydd för kommunala källor från årsskiftet, då får kommunanställda får lagstadgat skydd mot repressalier, skriver Lag&Avtal (via Journalisten)

Aftonbladets förre chefredaktör Anders Gerdin satsar på att spräcka spelmonopolet.

Nämner man namnet på en chef som fått kackerlackor i posten kan man bli fälld av PON. Det har Hem & Hyra upptäckt.

Elin Kling får ett eget modemagasin. Tanken är att hon ska bli en ny Amelia.

Mediefolk

Krister Wistbacka lämnar Katrineholms-Kuriren till våren.

Stora Journalistpriset delades ut i torsdags. Här hittar du vinnarna i Årets Berättare, Årets Förnyare och Årets Avslöjande, samt Lukas Bonniers Pris.

Nästa Medievecka

Medievärlden flyttar till Malmö. Vi flyttar redaktionen dit onsdag – torsdag.

På tisdag kommer IRM:s reviderade prognos för 2010 och 2011

På måndag ordnar Sim(o) ett seminarium med anledning av årsboken ”Vad väntar runt hörnet”.

Medieveckan: City Skåne expanderar

Medievärldens veckobrev innehåller en summering av veckans händelser och skickas varje fredag vid lunch.

City Skåne expanderar
Medievärlden kunde i onsdags berätta att City Skåne expanderar till två nya orter: Lund och Kristianstad. Företaget räknar med en vinst på 3 miljoner kronor i år och siktar på att starta editioner på ytterligare två orter: Ystad och Trelleborg.

Sveriges Radio beskriver framtiden
Sveriges Radios vd-duo Mats Svegfors och Cilla Benkö presenterade i tisdags ”Journalistik 3.0”, en bloggbok där de tar ett samlat grepp på framtidsfrågorna. Tidigare i höst presenterade Sveriges Radio sin framtidsutredning, som letts av Hanna Stjärne. I tisdags utsågs sverigesradio.se till bästa mediesajt och näst bästa sajt alla kategorier, av tidningen Internetworld, i onsdags lanserades en ny barnwebb ”Radioapan”.

Landsortspress går fortsatt starkt
Landsortspress tillhörde vinnarna i Mediebyråbarometern för oktober, de av mediebyråer förmedlade investeringarna i landsortspress ökade med 26 procent jämfört med samma period i fjol. Den svenska reklammarknaden växer starkast i norden visar en jämförelse som IRM publicerat.

Ska TU bekosta kurser för budchefer?
Frågan aktualiserade efter att Prologs vd Johan Lundin efterfrågat av TU finansierade kurser för mellanchefer på distributionsföretagen. TU:s vd Anna Serner svarade i en kommentar att det inte är rättvist att ett medlemsföretag ska bekosta något annat företags kompetensutveckling. För de avhoppade distributionsföretagen Tidningsbärarna och Tidningstjänst skulle kurser inte göra varken till eller från.

Fler nyheter och diskussioner

Som Medievärlden tidigare skrivit startar Gota Media fem månadstidningar på olika orter. Dagens Media har intervjuat Gunilla Sax om titlarna.

Sundsvalls Tidning och Dagbladet trycks i Örnsköldsvik respektive Östersund i väntan på Mittmedias nya tryckeri i Sundsvall som ska vara klart i vår.

Gävle-Tidningar och Dalarnas Tidningar nådde annonsförsäljningsmålen redan 15 oktober.

Tidningar efter Norrlandskusten byter hockeybilder med varandra, eftersom Scanpix inte längre bevakar elitseriematcher norr om Stockholm.

Göran Greider skriver om Mona Sahlin och medierna, en berättelse om en medialiserad politik och en journalistkår som inte ser politiseringen i sitt eget språk, enligt Göran Greider.

Mediefolk

Ulrika Obstfelder Peterson blir ny vd på Värmlands Folkblad efter Lena Larsson.

Nästa Medievecka

Mycket tyder på att Ipad kommer till den svenska marknaden nästa vecka.

Medieveckan: Bombhot och ny TS-modell

Medievärldens veckobrev innehåller en summering av veckans händelser och skickas varje fredag vid lunch.

Bombhot mot NSD
Ett falskt bombhot mot NSD tvingade Norrbottens media att utrymma all personal ur mediehuset i Luleå. Det innebar att NSD, Norrbottens-Kuriren, tv-kanalen 24Norrbotten och gratistidningarna Extra var utan lokaler i åtta timmar. NSD:s chefredaktör Anders Ingvarsson utvärderar hur redaktionen klarade sig utanför mediehuset. Han har ingen uppfattning om vad som kan ha legat bakom hotet.

Premiär för 24UNT
I tisdags började 24UNT sända. Tidningen hade en kappa om tv-kanalen, och en nedräkning på sajten. Läs Medievärldens Tema om tv-satsningen från förra veckan. Vi har också kollat upp hur det gått för 24Norrbotten som sänt i två år nu.

Aftonbladet är tillbaka i TS
Aftonbladet lämnade TS i februari efter oenighet om hur rabatterade exemplar skulle redovisas. Nu är tidningen tillbaka, efter att ha kommit överens med TS om en ny modell. Aftonbladets chefredaktör Jan Helin skriver i Medievärlden om modellen, som han hoppas att fler tidningar ska ansluta sig till. Expressens chefredaktör Thomas Mattsson svarar.

Ny yttrandefrihetsgrundlag
I fredags presenterade Yttrandefrihetskommittén sitt betänkande om en ny lag som skulle kunna ersätta TF/YGL. TU:s jurist Per Hultengård, expert i kommittén, beskrev de olika modellerna i ett inlägg på Medievärlden i fredags.

Medievärldens chefredaktör Axel Andén vänder sig mot de värderande inslagen i en av de presenterade modellerna, verksamhetsmodellen, och tar upp ett antal problem som behöver lösas.
Juristen Mårten Schultz tycker att betänkandet är föredömligt lätttillgängligt men att många av de centrala frågorna på området får en njugg behandling, eller ingen annan behandling alls. Diskussionen fortsätter nästa vecka.

Fler nyheter och diskussioner

Rapporten Svenskarna och internet visar bland annat att 1,5 miljoner svenskar statusuppdaterar, och lika många kommenterar andras innehåll. Användningen av medier i mobilen förändras drastiskt och fildelningen ökar, visar rapporten också.

Nu ser 900 000 svenskar på mobil-tv, visar nya siffror från Mediavision.

Det nya annonsformatet på dn.se, som ligger mellan toppnavigeringen och nyhetslöpet, har varit framgångsrikt, skriver Dagens Media.

Expressen köpte vapen i Malmö. Reportern har anmälts för vapenbrott, och chefredaktören Thomas Mattsson för anstiftan. Även Metro köpte vapen i Malmö, för att undersöka hur lätta de är att få tag på.

Dawit Isaak fyllde 46 i onsdags. Han fick då Wan-Ifras pris Golden Pen of Freedom. Hans bror Easyas Isaak fick årets Dawit Isaak-pris som delas ut av Publicistklubbens västra krets, skriver Journalisten.

Mediefolk
VLT:s förra tidningschef Elisabeth Bäck blir nyhetschef på Hallands Nyheter i tre månader. (Förhandling med facket kvarstår.)

Wan:s förre vd Timothy Balding lämnar Wan-Ifra.

Janne Josefsson fick Per Wendels pris

Uppdrag Granskning vann Prix Europa för Bjästa-reportaget. Medievärlden har intervjuat Nicke Nordmark.

Fler mediefolk i spalten till höger.

Nästa Medievecka

På tisdag presenterar IRM statistik över reklaminvesteringarna 3:e kvartalet.

Nästa lördag är det tidningsfri dag, så många tidningsföretag passar på att ha utbildningar och liknande på fredgen.

Medieveckan: Självmordet i Södertälje

Medievärldens veckobrev innehåller en summering av veckans händelser och skickas varje fredag vid lunch.

Självmordet i Södertälje

En ung man i Södertälje sände live när han hängde sig. Svenska tidningar brukar inte rapportera om självmord men den här gången valde Expressen och Länstidningen i Södertälje att publicera namn och bild. Andra anonymiserade och ytterligare andra avstod helt från att publicera.  Thelma Kimsjö är ansvarig utgivare för Länstidningen i Södertälje, så här motiverar hon publiceringen.

Vindsvåningen i DN Bostad

Veckans mest uppmärksammade artikel i svenska tidningar var utan tvekan reportaget om en vindsvåning i Vasastan. Inte minst för att reportern också, enligt hennes arbetsgivare, är redaktör för tidningen Fastighetsmäklaren. DN Bostads redaktör Bo Westmar tror att artikeln blev lite för mycket för DN:s läsare. Att den nu skulle dyka upp i en bostadsannons betraktar han som ett mardrömsscenario.

Snart premiär för 24UNT

Den 26 oktober börjar 24UNT sända i marknätet. Redaktionen består av elva personer som har ambitionen att bli ett lokalt CNN. Reklamutrymmet är slutsålt och säljarna har fått sätta sig i skolbänken.

Fler nyheter och diskussioner

LRF köpte Historiska Media, läs intervju i Dagens Media. Olle Lidbom har räknat på prislappen.

De tre skånska City-tidningarna är på god väg att gå om Metro Skåne i räckvidd, och räknar med en 50-procentig intäktsökning.

Expressen säljer in flera nya magasin inför nästa år, skriver Dagens Media

I Norge bildar Edda Media och A-pressen ett nytt mediehus för teknikjournalistik.

Artiklar som fällts av PON lever kvar på nätet, skriver Second Opinion.

Europarådet i Strasbourg kommer troligen anta ett förslag som ska stärka journalisternas källskydd, skriver Journalisten.

Unga journalister mår dåligt, visar en finsk undersökning. Var fjärde äter tabletter.

Kritik mot ledningen för Uppdrag Granskning i Göteborg, en reporter har lämnat redaktionen, skriver Journalisten.

Sveriges Radio i Spotify, föreslår Lasse Edfast i ett inlägg. Upplägget har också diskuterats på jardenberg.se.

Mediefolk

Karin Hübinette, som tvingades sluta på Aktuellt och Agenda sedan henens syster blivit arbetsmarknadsminister, blir utrikesreporter på SVT.

Fler mediefolk i spalten till höger.

Nästa Medievecka

Onsdag 20 oktober är Tidskriftsdagen som avslutas med Tidskriftsgalan och utdelningen av Tidskriftspriset där Medievärldens Axel Andén är nominerad till Årets genombrott.

Medieveckan: Årets Dagstidning och Orvesto Konsument

Medievärldens veckobrev innehåller en summering av veckans händelser och skickas varje fredag vid lunch.

Svenska Dagbladet blev Årets Dagstidning
Igår kväll korades vinnarna i TU:s och Medievärldens tävling Årets Dagstidning. Här finns alla vinnarna med motiveringar. Missa inte mingelbilderna, vinnarintervju med Svenska Dagbladet samt med övriga vinnare som finns här och här. Vi har också intervjuat juryn i Årets Dagstidning – Digitala Medier om valet av Nyheter24.

Vi har gjort en genomgång av alla vinnare genom tiderna i Årets Dagstidning.

Dagstidningarna backar i Orvesto Konsument
Både morgon– och kvällspressen backar i Orvesto Konsument 2010:2. Endast gratistidningarna går mot strömmen. Tidskrifterna Filter och Fokus ökar starkt.

Stampen blir partner med kunderna
Stampens affärsområde Relationer & Affärer (tidigare Kundfokus) går närmare annonsörerna än någon annan svensk dagstidningskoncern varit tidigare. Så här fungerar modellen, som Stampen nu vill sprida. Volvo var en av de första kunderna.

Politiker erbjuds bloggar och tv-program
Skånskan säljer sponsrade bloggar, skriver Journalisten. Dagens Media har intervjuat Bo Hedin som ligger bakom konceptet. Bland dem som köpt bloggplats finns flera politiska partier, bland annat Vänsterpartiet. På Åland överväger Åland24 att låta politiker betala för att få föra ut sina budskap i egna program.

 

Fler nyheter och diskussioner

Ystads Allehandas redaktionschef Pia Röding slutar efter oenighet med ledningen. För två veckor sedan skrev vi om den nya organisationen där Jörgen Svensson blir ansvarig utgivare för TA, YA och Kb.

Svenska Dagbladet avslöjade vem som skulle få Nobelpriset i medicin innan det offentliggjorts. Reportern Inger Atterstam erkänner att hon var nervös efter publiceringen.

Dagens Nyheter inleder en omfattande redesign, skriver Dagens Media.

Båda parter överklagar den så kallade Lundagårdsdomen till Högsta Domstolen.

Mediefolk

Thelma Kimsjö blir ny tidningschef på VLT.

Lena Larsson blir ny vd för Promedia. Missa inte Medievärldens porträtt av Lena Larsson.

Karin Hübinette tvingas sluta som programledare för Agenda och Aktuellt efter att hennes syster blivit arbetsmarknadsminister. Hon säger till Medievärlden att hon inte är sur på sin syster.

Fler mediefolk i spalten till höger.

Medieveckan – Ny PO, Ipad-premiär och tufft på SVT

Medievärldens veckobrev innehåller en summering av veckans händelser och skickas varje fredag vid lunch.

Ola Sigvardsson blir ny PO
Ola Sigvardsson efterträder Yrsa Stenius som Allmänhetens Pressombudsman. Han säger i en intervju med Medievärlden att kanaloberoende är en viktig fråga. Expressens chefredaktör Thomas Mattsson som varit kritisk till nuvarande PO är nöjd med valet.

Alla debattinlägg om PO och det pressetiska systemet finns samlade på diskussionssidan PO-PON.

Missa inte Medievärldens porträtt av Ola Sigvardsson från 2004.

Svårt läge för inhyrd personal på SVT
Efter valet försvann SVT:s behov av den inhyrda personalen från bemanningsföretag. De har fått besked med kort varsel, och dessutom har beskeden varit många och olika. Medievärlden har publicerat kommentarer från inhyrda till ledningen, där många vittnar om hur illa de farit den senaste tiden. Bemanningsföretaget Mediekompetens arbetar nu på att lösa situationen för sina anställda och Journalistklubbens ordförande vittnar om en ny gemenskap.

Bonnier släpper första svenska Ipad-magasinet
I måndags släppte Bonnier Mama+, det första svenska Ipad-magasinet. Medievärlden har intervjuat Fredrik Strömberg om varför valet föll på Mama. Vi har också beskrivit Bonniers Ipad-verktyg och hur Mama görs i Ipad.

Fler nyheter och diskussioner

I augusti ökade reklamköpen med 20 procent jämfört med samma period ifjol, enligt IRM:s månadsindex.

Dagens Nyheters vinst de första åtta månaderna blev 27 miljoner, skriver Resumé.

Norrbottens Media organiserar om: Norrbottens-Kurirens redaktion slås samman med tv-kanalen 24Norrbotten och NSD med gratistidningen Extra.

Efter ett ökat intresse från läsarna för vilka som gör tidningen kommer Östran nu att göra personporträtt på alla anställda.

Kristianstadsbladets chefredaktör Lasse Bernfalk friades i ett tryckfrihetsmål i Malmö.

 

Mediefolk

Värmlands Folkblads vd Lena Larsson blir ny vd för Promedia. En tjänst som varit vakant sedan Johan Färnstrand slutade i våras.

Mats Ottosson blir ansvarig utgivare för Jönköpings-Posten.

Bosse Andersson blir redaktionschef och ansvarig utgivare för tre titlar i SmT-gruppen: Smålands Tidningen, Vetlanda posten och Tranås Tidning

Michael Poromaa och Pontus Carlsson tar över Aftonbladets Sportbladet.

Catharina Enblad Nordlund slutar som chefredaktör på tidningen Chef.

Viveka Ljungström blir chefredaktör för Bonnier-tidskriften Allt om Trädgård.

Fler mediefolk i spalten till höger.

 

Nästa medievecka
På måndag offentliggörs de nominerade till Årets Tidskrift.

På måndag börjar IFRA-Expo i Hamburg med bland annat en hel dag om läsplattor. Samtidigt håller WEF (World Editors Forum) sin årliga konferens. Medievärldens Mikael Marklund är på plats och bevakar.

På torsdag är det dags för Årets Dagstidning, Medievärldens och TU:s tävling. De nominerade hittar du här. Enligt Ladbrokes är Aftonbladet favorit till helhetspriset.