Annons: Mediedagen 2019

SvD visar hur klimatfrågan kan bevakas

I intervjun med Centerpartiets partiledare Annie Lööf visar Svenska Dagbladet upp ett nytt sätt att bevaka klimatfrågan.

Jenny Stiernstedts intervju med Annie Lööf är ganska unik i en svensk kontext. Det är en intervju med en svensk partiledare där klimatet är den helt överordnade frågan. Och där den intervjuade inte tillåts komma undan med tjosan hoppsan-svar.

Varför är det viktigt? För att det uppstått ett tomrum i mitten när det gäller bevakningen av klimatfrågan. Medierna förmår bevaka den med förnuft när det gäller världspolitiken och med känsla när det gäller individens val. Men däremellan, på nationell och regional nivå, behandlas den som ett mindre särintresse.

Nu drar valrörelsen igång. Klimatfrågan brukar rankas som en av de viktigaste av svenska väljare. Men medierna har inte lyckats fånga upp den på ett seriöst sätt.

De slår ofta in på den enkla vägen att låta politikerna själva berätta vad de står för. Det kanske fungerade i en annan tid, med andra politiker. Idag fungerar det inte alls. Och när politiska förslag väl analyseras, då handlar det mer om taktiken bakom och dess möjliga effekter på väljaropinionerna. Det handlar sällan om vad förslagen kan leda till för väljarna, samhället och omvärlden.

När alla partier (nästan) säger att klimatfrågan är viktig och att deras politik bäst uppfyller Parisavtalets krav blir det förvirrat om inte journalisterna förmår sätta politiken i en kontext. Svenska Dagbladets intervju med Annie Lööf gör en sådan ansats. Den visar att en annan bevakning är möjlig.

Svenska Dagbladet som politiskt slagträ

Återigen har Svenska Dagbladet fått en framträdande plats i en partiledardebatt. För några år sedan hyllades den av vänstern – igår sågades den av socialdemokraterna.

I partiledardebatten 2011 höll vänsterpartiets dåvarande partiledare Lars Ohly upp Svenska Dagbladet och berättade att det var den tidning han hade hemma ”därför att det är en hederlig nyhetsrapportering i den här tidningen”. Sedan gick han igenom innehållet för att understryka sin beundran för tidningens journalistik.

I gårdagens partiledardebatt var det moderaternas nye partieldare Ulf Kristersson som citerade en rubrik i Svenska Dagbladet ” Löfven spelar svensk roulette – fungerar det inte är det slut”. Det han syftade på var en analys på nyhetsplats av SvD:s politiske kommentator Göran Eriksson som handlade om svensk ekonomi och regeringens budget..

Statsminister Stefan Löfven svarade ”Att använda Svenska Dagbladet som sanningsvittne i den här diskussionen, det är ju kanske lite vågat” (SVT Forum Tidpunkt 9:50)

Man kan se det som något positivt att dagstidningarnas rubriksättning spelar en så viktig roll att de refereras i partiledardebatter. Men det skaver ändå att Sveriges statsminister bidrar till att spä på misstroendet mot medierna genom sina formuleringar. För faktum är att ”sanningsvittne” är ett epitet som stämmer perfekt in på Svenska Dagbladet. Om statsministern inte litar på Svenska Dagbladet undrar man vilka källor han litar på?