Annons: Mediedagen 2019

Axel Andén listar 2010

Axel Andén utser årets flipp, flopp, medieperson, överraskning och halmstrå, samt väljer sin egen bästa text från året som gick:

Årets flipp:

Tidningssajternas livetjänster. Tack vare livetjänsterna blev 2010 året när tidningssajterna blev bäst när det gäller. Här har jag jämfört några av tidningssajterna under valnatten.
 

Årets flopp

Ulf Nilsons rasistiska krönika i Expressen. När såg vi senast en så oförblommerat främlingsfientlig text i en stor svensk dagstidning? Hoppas att det var ett olyckligt undantag.

Årets medieperson

Anette Novak. Branschen behöver chefer som öppet vågar ta ställning i viktiga branschfrågor. Anette Novak ligger dessutom långt före de flesta när det gäller utvecklingsfrågor och har gett Norran ett 100-årsfirande tidningen förtjänar.

Årets överraskning

City Skåne, för några år sedan var läget riktigt mörkt för Stockholms Citys kusin. Nu går företaget med vinst och expanderar mot varje hörn av Skåne. Hatten av för Kersti Forsberg, Jakob Ståhl och alla andra på City Skåne.

Årets halmstrå Måste vara Ipad. Som måste funka om betalmodellen ska ha en framtid. Känns det som att många känner.

Min bästa text 2010:
Obegripligt att journalister vill tysta Wikileaks. Till stor del handlade den här texten om timing, för den kom att följas av många andra. Men när jag skrev den gjorde jag det för att ingen annan gjort det. För att yttrandefriheten alltid är svårare att försvara när den går emot ens egna intressen. 

Caroline Thorén listar 2010

Caroline Thorén utser årets flipp, flopp, medieperson, överraskning och halmstrå, samt väljer sin egen bästa text från året som gick:

Årets flipp:

#prataomdet.  En välbehövlig diskussion om sexualitetens gränser och gråzoner som också visat vad de sociala medierna verkligen bör användas till.

Årets flopp

Ett riktigt kackelprogram där den som skriker högst vinner och där tittaren alltid lämnas med en känsla av total otillfredsställelse.

Årets medieperson

Karin Pettersson. Först chefredaktör för Fokus sedan Sossarnas kommunikationschef och nu politisk chefredaktör på Aftonbladet. Var ska det här sluta?

Årets överraskning

De stora tidningarna hårdsatsade på Ipad. Och i de flesta fall blev det riktigt bra. Skeptikern i mig hade trott att det skulle dra ut mer på tiden.

Årets halmstrå Mediernas försök att blåsa upp Lars Ohlys (V) uttalande om bröstpumpen i valrörelsens slutskede. 

Min bästa text 2010:
Vad händer med journalistiken när tiden till förberedelse och reflektion hela tiden krymper? Och vad händer med journalisterna? Det här är ett ämne som titt som tätt berörs men som få vill inse de långtgående konsekvenserna av.

God Jul önskar Medievärlden!

Nu tar Medievärlden julledigt några dagar. Vi vill önska alla våra läsare en riktigt god jul!

Vi kommer inte att skicka ut dagliga nyhetsbrev under mellandagarna, men vi kommer att hålla koll på vad som händer, och vi kommer att skicka ut extra nyhetsbrev om det händer något viktigt.

Läs gärna texterna i vårt tema 2010, där redigerare, reportrar och fotografer valt sina bästa sidor, texter och bilder och vi tillsammans med våra medarbetare i Köpenhamn och Helsingfors listat de fem viktigaste nyheterna i Sverige, Danmark, Finland och Norge.

Nästa vecka kompletterar vi med våra egna listor.

Tills dess: God Jul!

/Axel, Caroline och Micke