Annons: Mediedagen 2019

Risken med tredjepartstjänster

Att Aftonbladet tvingas stänga kommentarsfälten på grund av att Facebook gör en uppdatering illustrerar problemet med tredjepartstjänster. UPPDATERAD

Aftonbladet införde Facebookinloggning för att få ett bättre klimat i kommentarsfälten. Fördelarna med att använda Facebookinloggning var många och lösningen verkar ha fungerat smidigt både för mediehuset och användarna.

Tills Facebook plötsligt gjorde en uppdatering som omkullkastade Aftonbladets lösning och tvingade tidningen att stänga kommentarsfältet tills vidare.

Uppdaterad: Aftonbladet har använt standardlösningen för kommentarer via Facebook, skriver utvecklaren Fredrik Johansson på Twitter. I så fall innebär det att väldigt många andra sajter också påverkats på samma sätt, men valt att inte stänga kommentarsfälten.

För den som använder standardlösningarna brukar tredjepartstjänsternas uppdateringar inte ställa till några problem. Problemen uppstår oftast när man, som exempelvis vi gjort, byggt egna lösningar runt en tredjepartstjänst:

Vi hade en lösning där vår nyhetsbrevstjänst Mailchimp automatiskt skickade ut en sida som genererades i vårt CMS (Drupal) klockan 15 varje dag. Plötsligt en dag fungerade den inte längre. Och Mailchimp hade ingen förklaring till varför eller hur vi kunde lösa det (Inte så konstigt kanske, eftersom det var en lösning som Mailchimp inte visste existerade, i alla fall inte de på Mailchimp vi varit i kontakt med.) Så nu får vi istället gå in i CMS:et och kopiera den automatiskt genererade sidan, klistra in den i Mailchimp och skicka iväg den. Det fungerar ju det också, men förändringen skedde helt bortom vår kontroll och utan att någon funderade över konsekvenserna för vårt lilla hemmabygge.

Så, den som gör sig beroende av tredjepartstjänster bör ha en back-up-plan om tjänsten går ner. Särskilt sårbar är den som bygger egna lösningar som baseras på en tredjepartstjänst. Och framför allt bör man säkerställa att man inte förlorar viktig data om en tredjepartstjänst går ner eller försvinner.