Annons: Mediedagen 2019

Vad kan vi göra för Dawit Isaak?

Journalisten Dawit Isaak har nu suttit fängslad i tolv år.

Idag har journalisten Dawit Isaak suttit fängslad i tolv år utan rättegång. Den eritreanska regimen straffar honom för att han använde sin yttrandefrihet, för att han verkade som journalist och skrev för tidningen Setit. På tolv år har Dawit Isaak inte fått träffa sin familj. Det är svårt att föreställa sig den smärtan.

I Almedalen satt jag en kvart i den cell som skulle kunna påminna om den Dawit Isaak sitter i. En kvart för att försöka leva sig in i hur det faktiskt skulle kunna vara att sitta så, med allt som inte går att återskapa. 

Det var också en kvart för att tänka på vad man själv gjort under de senaste tolv åren. Den tid som tagits ifrån Dawit Isaak för att han skrev i en dagstidning. 

Vad kan vi i Sverige göra för Dawit Isaak?

Även om det kan kännas hopplöst finns det några saker:

Hålla uppe trycket, fortsätta skriva om, prata om och på olika sätt uppmärksamma hans fall. Dessutom behandlas nu en Habeas corpus-begäran mot Eritrea av Afrikanska unionens kommission för mänskliga rättigheter. 

Bidra ekonomiskt till stödföreningen på bankgiro 5045-0295

Ännu mer konkreta saker, som vädjandebrev, protestlistor och namninsamlingar. Läs mer om hur du gör på sajten freedawit.com

Det är kanske inte så mycket vi kan göra för Dawit Isaak från Sverige. Men det kan visa sig livsviktigt att vi ändå gör det.

Läs mer om vägar framåt i fallet Dawit Isaak, i detta DN Debatt-inlägg från i somras.

Expressens chefredaktör Thomas Mattsson skriver också idag.