Annons: Mediedagen 2019

Hanteringen av Monica Gunnes kolumn är unik

Aftonbladets hantering av Monica Gunnes kolumn om Omar Mustafa är helt exceptionell.

Att chefredaktören går in och tar avstånd från en krönika är något exceptionellt. Att dessutom kulturchefen och ledarredaktionen gör det samma dag måste vara helt unikt. (Samt att kulturchefen anklagar sin egen tidning för tryckfrihetsbrott)

Monica Gunnes krönika om Omar Mustafa har uppenbarligen fått hela ledningen att gå i taket. Frågan är hur den kunde publiceras trots detta, om den helt enkelt slank igenom obemärkt? (Medievärlden har ställt frågan till chefredaktör Jan Helin men ännu inte fått något svar)

Lojaliteten med de egna medarbetarna är annars hög, särskilt på kvällstidningarna. Men det finns en gräns där åsikterna kommer i konflikt med tidningens kärnvärden. I det här fallet korsades uppenbarligen den gränsen.

Jag tycker att det är strongt av Aftonbladet att våga sätta gränser och öppet erkänna ett misslyckande.