Annons: Mediedagen 2019

Fegt av Gräv

Gräv lägger allt ansvar på paneldeltagarna i den uppmärksammade paneldebatten med Maria Sveland och Janne Josefsson.

I går publicerade vi Gräv-arrangörernas svarkritiken från 15 grävande journalister. Något svar är det egentligen inte, och någon ursäkt innehåller det inte heller.

”Föreningen Grävande Journalister beklagar om Maria Sveland känner sig besviken på föreningen efter sin medverkan i LNS. Det var förstås aldrig föreningens avsikt. Vår avsikt var att det skulle bli ett uppfriskande samtal i en avslappnad miljö, som avslutning på den första dagen av Grävseminariet. 

Samtidigt så tar inte föreningen något ansvar för vad enskilda paneldeltagare har sagt och inte sagt under LNS. Vi anser att det måste få vara högt i tak under Grävseminariet.

Årets upplaga av Grävseminariet kommer att utvärderas av föreningen, där deltagare kan ge sin syn på innehållet i programmet. Resultatet av utvärderingen kommer att ligga som underlag för framtida beslut, om vilka av årets programpunkter som finns med på framtida Grävseminarium.”

I en intervju med GP undviker Grävs nyvalde ordförande Terje Carlsson att svara på frågor om debatten:

Hur upplevde du debatten?

– För mig spelar det ingen roll. Jag beklagar att Maria Sveland upplever att debatten inte blev vad hon förväntade sig.

Men vad tyckte du själv?

– Jag vill inte recensera den på det sättet. Ambitionen med Late Night Show var att ha ett uppfriskande samtal i avslappnad miljö.

Det är svårt att inte tolka det som att arrangörerna av Gräv 2013 i Göteborg är nöjda med debatten, och att det enda de beklagar är att Maria Sveland haft en annan upplevelse.

Så här skriver paneldeltagaren Täppas Fogelberg på sin blogg: ”Terje, min vän och tillika nyvald ordförande för Grävföreningen, är lycklig. ‘Årets Mediahändelse’ säger han muntert som den Journalisträv han är.”

Det hade varit modigare att svara så till GP.