Annons: Mediedagen 2019

Etiopien stänger internet inför protester

Lördag har utropats till ”Day of rage” i Etiopien. Regimen har landets medier och internettrafik i ett järngrepp.

 

Enligt nyhetssajten Gadaa har internet stängts av i de östra delarna av landet inför lördagens protester. Reuters rapporterar att Etiopiens tv-kanaler slutat visa nyheter och istället fokuserar på att berätta om ett enormt dammbygge i Nilen.

Etiopien har gjort sig känt för att kontrollera internet genom infrastrukturen. Ett statligt telekombolag kontrollerar både data- och teletrafiken. Regimen ägnar sig åt omfattande filtrering av politiska nyheter, enligt OpenNet Initiative. Förutom att kontrollera all data- och teletrafik har landet också investerat i system för att störa ut satellitsignaler för att stoppa nyheter från utländska källor, skriver CPJ.

Den 3 maj, på Pressfrihetens dag, kuppade regimen et UNESCO-evenemang, och lät regimtrogna journalister ta över scenen. Oberoende journalister lämnade lokalen i protest.