Annons: Mediedagen 2019

En stor utmaning att bevaka Libyen

I Tunisien och Egypten bidrog sannolikt tv-kamerorna till att undvika ett större blodbad. I Libyen saknas dessa kameror och regimen har i helgen dödat många demonstranter.

De personer som låter sig intervjuas av Al Jazeera English, och därmed utsätter sig för livsfara, ber med darrande röster omvärlden om hjälp. De riktar sig till världssamfundet, människorättsorganisationerna och inte minst medierna. En stor del av twittermeddelanden som kommer från landet vädjar också till omvärlden, och framför allt till internationella medier, att uppmärksamma det som händer i landet.

Men medierna kommer inte in, gränserna är stängda, och det är livsfarligt att arbeta som journalist, livsfarligt att prata med journalister. De enda filmer som kommer ut från landet är tagna av folk på gatan och från fönster, skakiga, gryniga och obekräftade.

Svenska och internationella medier har börjat bevaka landet ordentligt i helgen, och jag hoppas att de inte ger upp på grund av de svåra förutsättningarna. Att de håller uppe trycket och hittar nya sätt att få ut information. Kreativitet och ihärdighet är vad som krävs av de journalister som bevakar landet.

Alternativet, att ge upp bevakningen av Libyen, och istället fokusera på mer lättbevakade länder i regionen, skulle vara ett stort nederlag.

Här skriver BBC World News redaktör Jon Williams om svårigheterna med att bevaka Libyen.