Annons: Mediedagen 2019

Veckans viktigaste

Veckans viktigaste medienyheter – och de vi inte skrev om:

Media under attack i Egypten
De senaste dagarna har attackerna mot journalister eskalerat i Egypten i vad som verkar vara en medveten strategi från regimtrogna för att strypa informationen från landet. Redan förra veckan stängdes internet och sms-tjänster ner. Sedan förbjöds Al Jazeera, som varit ledande i bevakningen, och stängdes av från kabelsändningarna. Nu jagas utländska journalister i Kairo, vissa arresteras, andra attackers och misshandlas. På Al Jazeera kan man se hur kostymklädda män rensar ett hotellrum från tv-utrustning mot journalisternas vilja. Flera svenska journalister har arresterats och SVT:s korrespondent Bert Sundström fördes bort och återfanns allvarligt skadad, med knivhugg i mag- och ryggtrakten och skallskador. Här finns en lista över journalister som råkat illa ut. Reportrar utan gränsers Lotta Schüllerqvist  är säker på att regimen ligger bakom angreppen mot demokratidemonstranterna. TU kräver att regeringen agerar kraftfullt. Medievärlden har återpublicerat gamla reportage om de bloggare och publicister som utmanar president Mubarak i Egypten.

Utvidgat medieetiskt system – SR stretar emot
Sveriges Radios vd Mats Svegfors dömer ut Pressens Samarbetsnämnds förslag på ett utvidgat pressetiskt system. I artikelkommentarerna diskuterar Mats Svegfors förslaget med TU:s vd Anna Serner och Torbjörn von Krogh på Simo. Torbjörn von Krogh har också gjort en genomgång av hur de medieetiska systemen ser ut i våra grannländer.

Orvesto: GP går mot strömmen
På två år har Sveriges tre största tidningar förlorat ett stort antal pappersläsare. Största tappet står Aftonbladet och Dagens Nyheter för. GP har däremot ökat. Metro har för första gången gått om Dagens Nyheter och är nu störst i Stockholm. Det går bra för Filter och Fokus och också för Historiemagasinen.

Saker vi inte skrev om:
Mangadomen – Svea hovrätt dömde en serietecknare för barnpornografibrott. Mårten Schultz har skrivit om den på Juridikbloggen.

Aftonbladet bantar och organiserar om på natten, skriver Dagens Media.

ProsiebenSat1 vill sälja SBS Broadcasting i Benelux och Norden, där bland annat Kanal 5 ingår. Potentiella köpare är bland andra MTG och Sanoma, enligt Finacial Times.