Annons: Mediedagen 2019

Axel Andén listar 2010

Axel Andén utser årets flipp, flopp, medieperson, överraskning och halmstrå, samt väljer sin egen bästa text från året som gick:

Årets flipp:

Tidningssajternas livetjänster. Tack vare livetjänsterna blev 2010 året när tidningssajterna blev bäst när det gäller. Här har jag jämfört några av tidningssajterna under valnatten.
 

Årets flopp

Ulf Nilsons rasistiska krönika i Expressen. När såg vi senast en så oförblommerat främlingsfientlig text i en stor svensk dagstidning? Hoppas att det var ett olyckligt undantag.

Årets medieperson

Anette Novak. Branschen behöver chefer som öppet vågar ta ställning i viktiga branschfrågor. Anette Novak ligger dessutom långt före de flesta när det gäller utvecklingsfrågor och har gett Norran ett 100-årsfirande tidningen förtjänar.

Årets överraskning

City Skåne, för några år sedan var läget riktigt mörkt för Stockholms Citys kusin. Nu går företaget med vinst och expanderar mot varje hörn av Skåne. Hatten av för Kersti Forsberg, Jakob Ståhl och alla andra på City Skåne.

Årets halmstrå Måste vara Ipad. Som måste funka om betalmodellen ska ha en framtid. Känns det som att många känner.

Min bästa text 2010:
Obegripligt att journalister vill tysta Wikileaks. Till stor del handlade den här texten om timing, för den kom att följas av många andra. Men när jag skrev den gjorde jag det för att ingen annan gjort det. För att yttrandefriheten alltid är svårare att försvara när den går emot ens egna intressen.