Annons: Mediedagen 2019

Medievärldens vår – en tillbakablick

Efter en händelserik vår kan vi nu summera vårt första digitala halvår, som avslutades med ett sort internationellt avslöjande.

Det var Medievärlden som i fredags avslöjade att de stora nyhetsbyråerna bojkottade bröllopet på grund av SVT:s villkor, en nyhet som fick stort genomslag i Sverige och världen. Samma dag hade vi ett mer inåtriktat avslöjande, att Skånska Dagbladet lämnar TU, en viktig nyhet för en begränsad krets.

Det har nu gått drygt ett halvår sedan Medievärlden blev digital, drygt tre månader sedan vi fick en ny sajt byggd i Drupal, och en dryg månad sedan vi fick en ny form. Med dessa processer bakom oss har vi kunnat fokusera ännu mer på journalistiken.

Vi har under våren lyckats hitta en balans mellan stort och smått, tungt och lätt, snabba notiser och fördjupande teman. För några veckor sedan hade vi den uppiggande historien om en moster som avslöjade enkätfusket med pressbilder i en tysk tidning. Samma vecka kunde vi berätta om det historiska samarbetet mellan Stampen och SVT som kan förändra den svenska mediestrukturen i grunden.

Denna vecka rullade vi ut ännu ett fördjupande Tema, den här gången om partiernas mediepolitik inför riksdagsvalet, ett tema som uppmärksammats av många andra medier.

Den senaste månaden har genomsnittlig tid på sidan ökat från 2 till 3 minuter och vi har varit uppe och nosat på 10 000 unika besökare. Vi har också märkt en ökande läsarmedverkan både när det gäller artikelkommentarer och Twitterinlägg, och det handlar framför allt om konstruktiva kommentarer.
Nyhetsbrevet har nu 5 100 prenumeranter. På Twitter har vi över 2 000 följare, och på Facebook 640 fans

Vi har också märkt en kraftig ökning i efterfrågan på platsannonser, och har därför fått tredubbla antalet annonsplatser i högerspalten.

Under våren har vi gjort Teman om: Avtalsrörelsen 2010, Betalt på nätet, Bröllopsbevakningen, DN efter regimskiftet, Folket – en tillvaro nära smärtgränsen, Gräv 2010, Läsplattor, Medborgarjournalistik, Mediejättarna, Mediemakten är manlig, Nära sammanslagning? – Gemensam sport, webb och foto i Gävle, Presstödet, Samarbete med SVT, Sociala medier, Tidningsdesign, Tryckeriernas framtid, Upplagorna 2009 – ett bottenår, Utveckling och Valet 2010.

Vi har haft Diskussioner om bland annat: Bildpubliceringar, Framtidens mät, PO-PON, Pressetik, Presstödet, Public Service och Upphovsrätt.

Vi har gjort Personporträtt på Patrik Hadenius, Katrin Kielos, Sanna Rayman, Rickard Frank, Leif Holmkvist, Johan Färnstrand, Karin Adelsköld, Kerstin Neld och Hana Al-Khamri.

Och lagt upp ett stort antal äldre porträtt, även om många fortfarande saknas. Vi hoppas kunna publicera en större andel äldre personporträtt under hösten.

Ännu mer jobb kvarstår när det gäller Medieföretag, där målet är att samla medieföretagen, deras basfakta, ekonomiska siffror, upplaga, räckvidd, flöden, och artiklar i Medievärlden.

Men det här är bara början. I augusti är vi tillbaka och under hösten ska vi ta Medievärlden till ytterligare en ny nivå. Vi är mycket tacksamma för alla tips och synpunkter på vad du som läsare vill att vi ska vara för dig!

Axel Andén och Mikael Marklund