Annons: Mediedagen 2019
Foto: Patrik Svedberg och Wikimedia.

Utredningsorder mot Assange skjuts på framtiden

Det är "för närvarande" inte aktuellt att utfärda en europeisk utredningsorder mot Julian Assange. Först ska vice överåklagare Eva-Marie Persson gå igenom bevisen mot honom noggrant.

Wikileaksgrundaren Julian Assange, som för närvarande sitter av ett fängelsestraff i Storbritannien, är misstänkt för sexualbrott i Sverige. Sedan han greps, efter att ha befunnit sig på Ecuadors ambassad under flera år, har den svenska utredningen tagits upp igen. Vice överåklagare Eva-Marie Persson, som leder utredningen har tidigare försökt få Julian Assange häktad i sin frånvaro, men tingsrätten avslog den begäran.

Sedan dess har åklagaren sagt att det kan bli aktuellt att utfärda en europeisk utredningsorder mot Julian Assange. Men i en uppdatering om fallet meddelar åklagaren att det inte blir aktuellt fören tidigast i augusti. Det för att de bevis som har samlats in nu ska analyseras.

– Jag kommer inte att fatta några avgörande beslut om fortsättningen innan analysen är klar. Det innebär att det för närvarande inte är aktuellt att utfärda en europeisk utredningsorder, säger Eva-Marie Persson i ett uttalande.