Annons: Mediedagen 2019
Expressens artikel. Foto: Expressens fasad Janne Næss.

JK kommer inte utreda Expressens artikel

Justitiekanslern kommer inte utreda Michael Skråmos svärmors förtalsanmälan. Ett åtal mot Expressen är inte påkallat från allmän synpunkt, skriver JK i sitt beslut.

Under förra veckan anmälde den numera döde svenske IS-terroristen Michael Skråmos svärmor Expressen för förtal. Det efter en artikel om att hon åkt till Raqqa, där hennes namn och en bild på henne publicerats. Hon har skyddade uppgifter och ansåg att Expressen genom sin rapportering röjt dessa.

Anmälan gjordes till polisen, men skickades över till Justitiekanslern Mari Heidenborg, JK, då det är den enda instans som får väcka allmänt åtal i yttrandefrihetsbrott, såsom förtal.

Expressens chefredaktör Thomas Mattsson sa i samband med att anmälan blev känd att han inte ansåg att granskningen varit över gränsen.

– Den som aktivt har argumenterat för IS, och dessutom har försökt rekrytera kvinnor till en terrorgrupp, får finna sig i en journalistisk granskning i offentligheten, sa han då.

Nu har JK beslutat att avskriva anmälan och inte gå vidare med en förundersökning.

”Uppgifterna i anmälan ger inte underlag för bedömningen att åtal är påkallat från allmän synpunkt. Förundersökning ska därför inte inledas”, skriver JK i sitt beslut.

Beslutet ska dock inte ses som ett ställningstagande i själva sakfrågan, skriver JK vidare.

”Detta beslut innebär inte något ställningstagande i frågan om ett förtalsbrott har begåtts och påverkar inte anmälarens möjlighet att själv väcka enskilt åtal”, skriver hon.