Annons: Mediedagen 2019
Foto: Kristian Pohl/ Regeringskansliet | Jonas Hellsén

Morgonens viktigaste medienyheter

MORGONKOLLEN

• Tre PON-fällningar för publiceringar om barn • Regeringen stärker skydd för visselblåsare • Google redovisar upphovskälla.
Det är morgonens viktigaste branschrubriker.

Tre PON-fällningar för publiceringar om barn

Tre publiceringar som rör barn har fällts på ett bräde av Pressens opinionsnämnd, rapporterar Journalisten. Göteborgs-Posten, Markbladet och Södermanlands Nyheter fälldes i tre separata fall under tisdagen för publiceringar där barn utmålats som våldsamma.

Pressombudsmannen Ola Sigvardsson säger dock att det inte handlar om en trend om mer ansvarslösa publiceringar om barn, utan menar att det är en slump att fällningarna kom samma dag, skriver Journalisten vidare.

”Man bör vara extra försiktig när man skriver om barn eftersom barn lättare drabbas av publicitetsskada. De förstår inte genomslagskraften i en publicering”, säger Ola Sigvardsson till Journalisten.

Läs mer:

Journalisten: ”Barn drabbas lättare av publicitetsskada”

 

Regeringen vill stärka skyddet för visselblåsare

Efter Uppdrag granskning avslöjande om penningtvätt i Swedbank, som skakade om det svenska bankväsendet, vill nu regeringen skärpa tillsynen mot bankerna. I ett paket som innehåller tuffare krav på Finansinspektionen och hårdare regler för storbankerna finns också ett ökat skydd för visselblåsare, skriver SvD. Regeringen ska fatta beslut om paketet under dagen.

”Banker med många internationella kontakter och kunder måste också vidta nödvändiga åtgärder för att se till att de har relevant kundkännedom”, säger finansmarknadsminister Per Bolund till SvD.

Enligt Per Bolunds presstalesperson kommer mer information om hur skyddet ska stärkas, och de övriga åtgärderna, att presenteras runt klockan 12.30.

Läs mer:
SvD: Regeringen skärper reglerna mot penningtvätt

 

Google redovisar upphovskälla

IT-jätten Google har fått kritik från låttextssajten Genius, som menar att de snor texter från deras hemsida utan att uppge källan. Genius har genom att ändra apostroferna i sina texter kunnat bevisa att det är från just deras sajt som Google tagit materialet. Google hävdade dock att de tagit innehållet från flera andra företag som man har avtal med.

Nu kommer Google börja att redovisa var de tagit låttexterna ifrån. Det skriver Googles produktchef Satyajeet Salgar i ett blogginlägg, där han förklarar hur deras upplägg ser ut. Google inleder också en undersökning för att se om det är någon av deras underleverantörer som kopierat Genius innehåll och sålt det vidare till dem.

Läs mer:

Googles blogg: How we help you find lyrics in Google Search

9to5Google: Google accused of copying song lyrics from Genius for use in search results