Annons: Mediedagen 2019

Morgonens viktigaste medienyheter

MORGONKOLLEN

• Polisen slog till mot tv-kanal • Miljonsatsning på kortfilmer om framtiden • Unga får inte längre sända live på Youtube.
Det är morgonens viktigaste branschrubriker.

Polisen slog till mot tv-kanal

Under natten till onsdag slog den australiensiska polisen till mot tv-kanalen ABC redaktion. De var på jakt efter källor till ettt flertal nyheteter som kanalen sände 2017, som handlar om olagliga operationer som den australiensiska militären ska ha gjort i Afghanistan, skriver flera medier.

I polisens husrannsakningsorder nämns såväl reportrar som kanalens chef, skriver Guardian.

”Det här är en allvarlig utveckling och lyfter frågor om pressfrihet och möjligheten till att ordentligt granska frågor om nationell säkerhet och försvarsfrågor”, säger David Anderson, vd för ABC enligt Guardian.

Under tisdagen skedde ett liknande tillslag mot den politiska redaktören på News Corp som handlade om utbredningen av landets övervakningssystem. Polisen tillbakavisar att det skulle finnas kopplingar mellan de två tillslagen.

Lär mer:

The Guardian: ABC headquarters in Sydney raided by Australian federal police

BBC: ABC raid: Australia police search headquarters of public broadcaster

 

Miljonsatsning på kortfilmer om framtiden

SVT och Svenska filminstitutet gör den största satsningen någonsin på kortfilmer. Det ska vara filmer som är mat åtta minuter långa och det måste handla om tillvaron för människor år 2121, skriver TT. Filmerna kan få 1,4 miljoner kronor i stöd och sex av filmerna kommer få premiör på Göteborgs filmfestival 2021 och sändas i SVT.

Läs mer: TT: Miljonsatsning på kortfilmer om framtiden

 

Unga får inte längre sända live på Youtube

Barn ska inte längre tillåtas att sända live på Youtube utan att någon vuxen finns med. Det efter att rapporter kommit om att pedofiler aktivt letar upp innehåll med avklädda barn på plattformen. Den som bryter mot de nya reglerna riskerar att inte få sända live över huvud taget framöver.

Youtube har raderat 800.000 klipp under årets första kvartal för att de hade innehåll som bryter mot kanalens regler om minderåriga.

Läs mer:
Variety: YouTube Bans Kids From Live-Streaming Video Unless Accompanied by an Adult