Annons: Mediedagen 2019
Foto: Wikimedia och Janne Naess.

Morgonens viktigaste medienyheter

MORGONKOLLEN

• Valnattskritik mot media från höger och vänster • Expressens klandras för namn i bildtext • Janne Josefsson kritiserar sig själv
Det är morgonens viktigaste branschrubriker.

Valnattskritik mot media från höger och vänster

De svenska medierna har fått kängor från flera partier under slutet av valrörelsen. Det började med att SD gick till motattack mot Expressens publicering om Peter Lundgrens tafsskandal. Partiet kallade i ett pressmeddelande tidningen journalistik för ”ovärdig” och menade att Expressen utelämnat uppgifter. Expressen tillbakavisar i en intervju i Medierna anklagelserna.

Under valnatten har flera politiker och partirepresentanter kritiserat medierna och anklagat dem för deras uteblivna valframgångar.

KD:s partiledare Ebba Busch Thor skrev under lördagen på sin Facebook-sida i kritiska ordalag om medierna. KD:s EU-parlamentariker Lars Adaktusson granskades för hans röstande i abortfrågor – och just vad gäller inställningen till abort har det riktats kritik mot partiet. En kritik de själva tycker är missvisande.

”Att andra partier kommer med slag under bältet, det är väntat. Men när också statstelevisionen, statsradion och Dagens Nyheter köper motståndarnas förvridna bild, då kan det kännas lite motigt. I några debatter har det verkligen varit alla mot en”.

Även tidigare utrikesminister och moderatledaren Carl Bildt ställer sig frågande till mediehanteringen av KD. ”Det finns anledning att ställa frågor om hur medierna blåste upp detta till ren kampanj”, säger han Expressen.

Även Vänsterpartiet menade att deras valresultat, en svagare än förväntad ökning, kan härledas till vad de anser är orättvis granskning i media. Det är SVT:s granskning av Malin Björk, som Medievärlden tidigare skrivit om, som partiet riktar in sig på.

”Man kan notera att V hade betydligt större siffror fram till dess att SVT gjorde en, tycker jag, helt missvisande granskning av Malin Björks traktamenten”, säger partisekreteraren Aron Etzler till TT.

Även partiledaren Jonas Sjöstedt var inne på samma linje. I SVT:s valvaka säger han:

”Man framställde henne som en fuskare trots att hon har följt alla regler”, enligt Omni.

Läs mer:

Medierna: Sverigedemokratisk motattack

Ebba Busch Thor på Facebook

Expressen: Busch Thors smäll – efter kritiken mot Adaktusson

TT: V står still – skyller på granskning

Expressens klandras för namn i bildtext

Expressen skrev i februari förra året om ett attack på mot en gängledare på Hall-anstalten. Mannen påstods ha blivit liggande på sjukhus, men uppgiften var felaktig och Expressen rättade artikel – men glömde bildtexten. Han är även kritisk till att rättelsen inte var tydlig med att han var oskadd, varpå hans anhöriga hade blivit oroliga. Gängledaren valde därför att PO-anmäla artikeln.

PO ansåg dock att publiceringen var försvarbar med tanke på att det kritiska skeendet var över när uppgifterna publicerades, och avskrev anmälan. Men mannen som anmält överklagade och fick rätt i PON.

”Expressen har dröjt flera veckor med att rätta bildtexten. Dessutom har rättelsen inte getts en tydlig utformning. Pressens Opinionsnämnd finner därför att tidningen ska klandras för att ha åsidosatt god publicistisk sed”, skriver nämnden i beslutet.

Läs mer:

Journalisten: Expressen klandras för artikel om gängledare

PON: Expressen klandras av Pressens Opinionsnämnd

Jannes Josefsson kritiserar sig själv

I en stor intervju med SvD kritiserar Uppdrag Gransknings skjutjärnsreporter Janne Josefsson vissa av de granskningar han gjort under sin långa karriär.

”Den här typen av journalistik, den gör att många har ju farit väldigt illa. Det har jag varit medveten om redan tidigare. Men nu är jag klar över att det har drabbat folk något alldeles oerhört”, säger han bland annat.

Läs mer:
SvD: Janne Josefsson: Jag har gått för långt, har gjort fel

Medievärlden följer dagens händelser. Följ oss på Medievärlden.se,TwitterInstagram eller Facebook för att inte missa något!