Annons: Mediedagen 2019
Foto: Wikimedia och press.

Morgonens viktigaste medienyheter

MORGONKOLLEN

• I dag avgörs Biblioteksbladets framtid • Vita huset skapar klagosajt för censur i sociala medier • Nya tider-kritiker frias från förtal
Det är morgonens viktigaste branschrubriker.

I dag avgörs Biblioteksbladets framtid

Som Medievärlden tidigare rapporterats finns det förslag om att lägga ned den anrika tidningen Bibiloteksbladet.  Under torsdagen håller Svensk biblioteksförening, som ger ut tidningen, sin stämma. Det är dit som medlemmar skickat en motion om att ersätta tidningen med en kommunikatör – och nu ska frågan avgöras. En nedläggning av tidningen, som kommit ut sedan 1916, skulle spara föreningen 3 miljoner per år – vilket framför som huvudargument av motionärerna.

Biblioteksbladet skapade rubriker i början av april efter att deras aprilskämt lurat SVT:s kulturredaktion och blivit en nationell nyhet.

Vita huset skapar klagosajt för censur i sociala medier

Nu ska den som känner sig censurerad av någon av de sociala medie-giganterna kunna klaga direkt till Vita huset, skriver The Verge.

”Om du missstänker att politisk bias lett till att du blivit cenurerad, dela din historia med president Trump”, skriver de.

Vita huset menar vidare att ”för många” amerikaner har fått sina konto nedstängda, blockade eller falskeligen rapporterade på oklara grunder för brott mot användarreglerna. Oavsett vilket politisk åsikt man har uppmanas man att kontakta presidenten om man upplevt något liknande

Twitter slår dock tillbaka och säger att reglerna är lika för alla – oavsett politisk ståndpunkt.

Nya tider-kritiker frias från förtal

Idéhistorikern David Karlsson frias från anklagelser om förtal mot Nya tider-skribenten Axel W Karlsson, skriver Göteborgs tingsrätt på sin hemsida. Det var i boken Ska man prata med nazister? som David Karlsson påstod att Axel W Karlsson fått sparken från sitt jobb som präst. Prästen menade dock att han blivit uppsagd till följd av arbetsbrist och att David Karlsson text var förtal. David Karlsson hade också skrivit att mannen var en rättshaverist, vilket även det anmäldes som förtal. Men nu har alltså idéhistorikern friats av Göteborgs tingsrätt.

En skriftlig dom kommer publiceras inom en vecka, skriver tingsrätten. Då kommer det bli tydligare på vilka grunder David Karlsson friats.