Annons: Mediedagen 2019

Fastighetsägare anklagades för muta – fick inte bemöta

PO/PON

En fastighetsägare blev av en intervjuperson i BLT anklagad för att ha mutat sig till mark, utan att få möjlighet att bemöta påståendet. Nu klandras tidningen av PON.

Under en intensiv bevakning av ett nytt hus som skulle uppföras intervjuade BLT personer som var negativt inställda. En av de upprörda medborgarna fällde då följande yttrande med spetsen riktad mot fastighetsägaren:

”Inte nog med att man kan muta sig till [ortens] bästa tomt”.

Anklagelsen om att han skulle ha mutat sig till marken anser PO vara allvarlig, då det syftar på ett allvarligt och otillbörligt handlande. Det kan också vara anklagelser om ett brott. Mannen nämns inte i artikeln, men den som följt övrig rapportering i ärendet har inte svårigheter att veta vem som avses.

Mannen har inte erbjudits möjlighet att kommentera uppgiften.

”Det allvarliga påståendet och att [mannen] inte fick möjlighet till ett samtidigt bemötande innebär att det finns skäl att rikta pressetisk kritik mot tidningen”, skriver PO Ola Sigvardsson i sitt förslag till beslut.

PON går på PO:s linje och fäller BLT för publiceringen.