Annons: Mediedagen 2019

Uppgifter: Arbetsbefriade journalister kostar 12 miljoner

190 månadslöner kommer Lärarförbundet att betala ut till de som valt att lämna förbundets tidningar vid outsourcingen. Reportrarna är arbetsbefriade under tiden. Kostnaden uppskattas till 12 miljoner kronor, skriver Journalisten.

26 av 28 reportrar vid Lärarförbundet valde att ta det avgångsvederlag som de erbjöds när tidningens produktion lades ut på contentbolaget Make Your Mark. Erbjudandet de fått ska ha varit att få minst 1,5 gånger uppsägningstiden i arbetsbefriad inkomst. Inräknat kostnader för arbetsgivaravgifter och tjänstepension blir slutnotan 12 miljoner kronor, skriver Journalisten.

Lärarförbundet vill inte kommentera uppgifterna. Förbundets pressekreterare Niklas Kjellberg säger till Medievärlden:

– Den uträkningen får stå för tidningen Journalisten, den har de gjort helt på egen hand. Det här är enskilda överenskommelser med de anställda och vi vill inte kommentera det, säger han.

Niklas Kjellberg kan inte heller uppge hur mycket Lärarförbundet betalar till Make Your Mark för produktionen av tidningarna.

– Nej, det är en affärsuppgörelse mellan oss och dem, säger han.