Annons: Mediedagen 2019

PO vill fälla DN för metoo-publiceringar kring tidigare talman

Pressombudsmannen har uppmanat PON att klandra DN för tidningens rapportering kring den tidigare talmannen Urban Ahlin. Det skriver Jan Scherman i ett diskussionsinlägg i Medievärlden.

Riksdagens förre talman Urban Ahlin (s) blev kallad för ”svin” på ledarsidan i Dagens Nyheter. Publiceringen var en del av en större granskning om anklagelser mot Urban Ahlin som rörde påstådda sexuella trakasserier. Men rapporteringen bestod av pressetiska övertramp, enligt Pressombudsmannen.

Kritiken har uttryckts i en hemligstämplad mejlkonversation som medieanalytikern Jan Scherman kommit över. Det skriver han i ett diskussionsinlägg hos Medievärlden.

PO Ola Sigvardsson skriver till Jan Scherman: ”Vi kommenterar inte om det föreligger en anmälan eller inte förrän PON:s beslut är taget.”

Men i mejlkonversationen, som Jan Scherman tagit del av, framkommer att PO anser att tidningen ska klandras: ”Genom att, utan belägg, påstå att Urban Ahlin sextrakasserat flera kvinnor under många år, samt kalla honom för ett svin har tidningen passerat gränsen för det pressetiskt acceptabla. För det bör tidningen klandras”, skriver PO.

Det är ovanligt att Pressens Opinionsnämnd går emot Pressombudsmannens rekommendationer.

DN:s chefredaktör Peter Wolodarski har avböjt att kommentera uppgifterna med hänvisning till att ärendet är under prövning hos PON.