Annons: Mediedagen 2019
Daniel Nordström, chefredaktör och ansvarig utgivare för VLT. Foto: Kenneth Hudd/VLT

Kriminalvården dröjde med offentlig handling – kritiseras av JO

Det tog två veckor för VLT:s journalister att få ut offentliga handlingar från kriminalvården. Inte okej tycker JO som kritiserar myndigheten.

En reporter på VLT begärde i slutet av november 2017 ut två offentliga handlingar från kriminalvården och uppmanande myndigheten att agera skyndsamt. Det tog några dagar för den första av de två handlingarna att komma, men den andra tog nästan två veckor på sig att dimpa ned i brevlådan, skriver VLT.

Tidningen valde att JO-anmäla händelsen, och har nu fått rätt.

”Jag är mycket glad över att JO går på vår linje och det är också bra att Kriminalvården själv inser att handläggningen har tagit för lång tid. Det är viktigt att markera när myndigheter – medvetet eller av andra orsaker – försenar arbetsprocessen för journalister”, säger Daniel Nordström, chefredaktör och ansvarig utgivare för VLT till tidningen.