Annons: Mediedagen 2019
Demonstration för frigivning av Dawit Isaak. Foto: Frankie Fouganthin/Wikimedia.

Inget svar på frågan om Dawit Isaak lever

Morgonkollen

När en FN-kommitté krävde svar på vad som hänt med närmare ett trettiotal politiska fångar, däribland den svenska medborgaren och journalisten Dawit Isaak, i Eritrea fick de inget svar. "Självklart ett oroande tecken", säger en av kommitténs medlemmar.

Sedan 2001 sitter Dawit Isaak fängslad i Eritrea. Journalisten, som flydde till Sverige 1987 och därefter blev svensk medborgare, greps i september 2001. Då var han var i Eritrea för att jobba för en tidning. Han släpptes i tre dagar 2005, men blev sedan gripen igen. Sedan dess har varken internationella eller svenska myndigheter och organisationer tillåtits träffa honom.

Tidigare i mars framträdde företrädare för den eritreanska staten framför FN:s kommitté för mänskliga rättigheter. En av frågorna handlade om Dawit Isaak och 17 andra journalister samt 11 oppositionspolitiker var i livet. Men inget svar gavs, rapporterar TT.

Vi frågade dem på så många sätt om dessa personer ännu lever. De svarade inte på det, vilket självklart är ett oroande tecken”, säger Christof Heyns, ledamot av kommittén enligt TT