Annons: Mediedagen 2019
Här visar Greta Thunberg upp originalet av löpsedeln. Foto: Jerker Ivarsson/Aftonbladet.

Aftonbladet låter Greta Thunberg skriva löpsedeln

Skolstrejkande Greta Thunberg har skrivit dagens löpsedel för Aftonbladet. Det samtidigt som unga skolstrejkar för att uppmärksamma klimathotet i över 100 länder. "Det ska till något väldigt speciellt för att vi ska ändra utseendet på våra löpsedlar", säger Aftonbladets nyhetschef Jonathan Jeppsson. 

Under dagen går unga över hela världen inte till skolan i protest. De vill att världens ledare ska ta klimathotet på allvar.

Aftonbladet viger under fredagen sin löpsedel till att uppmärksamma protesterna. Hela löpsedeln pryds av att en text som Greta Thunberg, den 16-åring som blivit världskänd för att ha påbörjat skolstrejkerna för klimatet, skrivit för hand.

”Ni stjäl vår framtid. I dag skolstrejkar vi för klimatet i över 100 länder”, skriver hon.

Aftonbladets nyhetschef Jonathan Jeppsson säger att den skylt om ”skolstrejk för klimatet” som Greta Thunberg suttit med utanför riksdagen varje fredag sedan i höstas varit inspiration till löpsedeln.

– Vi satt och pratade om vad vi skulle göra under dagen med de här stora klimatstrejkerna. Då slog det mig att i stället för att ge Greta Thunberg ett citat på löpet så kunde hon få göra det med sina egna, numera karaktäristiska, bokstäver som blivit kända över hela världen, säger han.

Aftonbladets löpsedel som uppmärksammar Greta Thunberg uppsatt utanför en kiosk. Foto: Lucas De Vivo.

Jonathan Jeppsson säger att det är extremt sällan som Aftonbladet bestämmer sig för att frångå designen på löpsedeln.

– Det ska till något väldigt speciellt för att vi ska ändra utseendet på våra löpsedlar, säger han.

Vad är det i det här som gör att ni väljer att göra det?

– Det handlar om att klimatfrågan är vår tids största story. Forskarna säger att vi har 11,5 år på oss att halvera utsläppen och lyckas vi inte med det så går mänskligheten ett dystert öde till mötes. Samtidigt är det som Greta gör är en världsangelägenhet som hela världen talar om, säger Jonathan Jeppsson.

Initiativet har, även om den överskuggats av skjutningen i Nya Zeeland, hyllats i sociala medier. Bland annat ger Expressens redaktionschef Magnus Alselind idén fem getingar.