Annons: Mediedagen 2019
Nancy Dubuc, vd för Vice Media. Foto: Wikimedia Commons.

Vice omorganiserar – 10 procent av personalen sägs upp

Även ungdomsnyhetssajten Vice gör nu åtstramningar och 250 tjänster ska bort globalt. Det följer efter en serie av nedskärningar hos liknande mediehus, rapporterar Digiday.

De senaste veckorna har varit tuffa för de digitala ungdomsnyhetssajterna. Buzzfeed har hamnat i rampljuset efter att ha skurit ned 15 procent av sin personalstyrka, och även Huffington Post har sagt upp många anställda. Som Medievärlden tidigare berättat ska Buzzfeed göra om sin organisation, med målet att kunna gå med vinst.

Nu har även Vice lanserat en omorganiseringsplan som innehåller uppsägningar, rapporterar Digiday. Vice kommer att minska personalstyrkan med 10 procent, och ska nu ”strömlinjeforma” sin verksamhet kring sina mest lönsamma områden. Vice har tidigare haft en mer risktagande affärsmodell där man satsat brett på olika områden. Men nu ska exempelvis sport- och modebevakningen trappas ned.

I mars förra året blev Nancy Dubuc ny vd för Vice Media, och de nuvarande förändringarna kan tillskrivas henne. I fredags skickade hon ett mejl till de anställda där en centralisering av verksamheten i fem affärssegment presenterades. Samtidigt annonserades nedskärningarna som gör att 250 personer ska sägas upp.

Nedskärningarna började implementeras i USA, Storbritannien och Mexiko under fredagen, men även resten av tidningens redaktioner kommer att påverkas. Enligt Digiday kommer det att bli ”ett blodbad” på den internationella marknaden.

Medievärlden söker ansvariga för den svenska utgåvan av Vice för att fråga hur besparingarna kommer att slå här.