Annons: Mediedagen 2019

Hotet mot GD: Kan vara olaga tvång

Polisen har lämnat över anmälan om hot mot en reporter på Gefle Dagblad till åklagare. Förundersökningen fortsätter, men händelsen utreds nu som ett olaga tvång i stället, säger Mikael Dahlberg, som utsetts till åklagare i ärendet.

Det var under en granskning av en friskola i Gävle som en reporter på Gefle Dagblad blev hotad av en imam med kopplingar till skolan.

Händelsen polisanmäldes och under helgen och måndagen har förhör genomförts. Ärendet har nu lämnats över till Mikael Dahlberg, biträdande chefsåklagare på åklagarkammaren i Gävle. Han har valt att ändra rubriceringen från olaga hot till olaga tvång.

– Det är bara en justering av själva brottsrubriceringen. Det har framgått i tidningarnas redovisning att de utpekade velat att reportern skulle radera ett antal bilder. Det har han gjort, menar jag, under hot – och därför är det olaga tvång, säger han.

Exakt vad som nu händer i förundersökningen vill Mikael Dahlberg inte gå in på.

– Jag har lämnat direktiv till polisen. Närmare vad de består i vill jag inte gå in på av utredningsskäl, säger han.

Läs mer

Polisanmäld imam slår tillbaka: ”GD ljuger” (2019-02-04)

GD publicerar hotat reportage (2019-01-29)

GD polisanmäler hot inför publicering (2019-01-28)