Annons: Mediedagen 2019
Nils Horner. Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio.

Förundersökning om Nils Horners död nedlagd: ”Nått vägs ände”

Morgonkollen

Det pågår sedan april förra året inte längre någon förundersökning om mordet på Sveriges Radios Asienkorrespondent Nils Horner. Det bekräftar förundersökningsledaren Krister Peterson i en ny P3-dokumentär.

Nils Horner mördades i sitt jobb som Asienkorrespondent för Sveriges Radio. Det var 2014 som han sköts ihjäl i Afghanistan. Sedan dess har det pågått en svensk utredning om mordet – men nu anser polisen att de nått vägs ände och lägger ned utredningen. Det framkommer i en ny P3-dokumentär som släpps på torsdagen.

Chefsåklagare Krister Peterson, som leder förundersökningen, vittnar i dokumentären om hur han varit på plats i Afghanistan för att bedriva spaning, men att den afghanska polisen inte varit 100 procent samarbetsvillig.

”Det var väl inte sesam öppna dig och att vi fick se alla utredning Det fanns många ideér och teorier. En av dem var att det var en utlänning som utfört mordet och just det tycker inte jag är en slutsats som var värd att utreda närmare”, säger han.

Han vittnar om att han begärt ut bland annat telefonlistor från den afghanska polisen som aldrig dykt upp. Till slut ansåg han att det var lönlöst att fortsätta utredningen.

”Vi bad om att få uppdateringar om vad som händer där nere. Det vi märkte var att vi fick i princip samma material flera gånger. Det man kunde fråga sig var om det skett så mycket efterforskningar egentligen. Därför bedömde vi att vi kommit till vägs ände”, säger Krister Peterson.