Annons: Mediedagen 2019
För första gången går Fokus med vinst. t.v. Claes de Faire. Foto: Andreas Elgstrand.

Fokus går med vinst för första gången

Efter 13 år med röda siffror går nu magasinet Fokus med över en miljon svenska kronor i vinst. "Vi har gjort allt", säger chefredaktören Claes de Faire.

Det högprofilerade politikmagasinet Fokus har kämpat i 13 år med sin lönsamhet. Så sent som 2017 gick man nästan 5 miljoner svenska kronor back. Men nu har det vänt – tidningen gör ett positivt resultat på 1,1 miljoner svenska kronor. Det är första gången någonsin som siffrorna landar på plus. Chefredaktören Claes de Faire säger att de vänt på varenda sten för att nå resultatet.

– Vi har gjort allt. Vi har gått igenom alla avtal och sett vilka vi kan förhandla om, och vi har kollat på vilka nya intäktskällor vi kan ha, säger han.

Claes de Faire säger att utmaningen för ett litet förlag är att se till att använda alla pengar på rätt sätt.

– I den här verksamheten handlar det om många bäckar små. Vi har små nivåer som man måste försöka skruva på hela tiden. Det finns inte stora intäktsströmmar som på ett stort förlag, utan det är små nivåer som det gäller att få ordning på, säger han.

Hur ser det ut för 2019?

– Som prognoserna ser ut så hoppas vi kunna ligga på en nivå som levererar vinst. Men jag är extremt ödmjuk inför hur svårt det arbetet är och hur tuff marknaden är, säger Claes de Faire.

Sedan Fokus lanserade en betalvägg har antalet helt digitala prenumeranter ökat.

– Vi växer rätt stort digitalt med vår inloggningsstrategi som fungerar väldigt bra, säger Claes de Faire.

Under 2016 var det en turbulent tid på Fokus. Efter att medgrundaren och chefredaktören Martin Ahlquist lämnat och Johan Hakelius tagit över som chefredaktör slutade flera av tidningens profilerade skribenter. Bland annat Anna Ritter, Maggie Strömberg, Susanne Claesson och Torbjörn Nilsson. Men Claes de Faire kan inte säga hur det påverkat tidningens utveckling, då han tillträdde 1 januari 2017.

– Jag var inte här när folk slutade på det sättet. Men folk på en arbetsplats måste sluta någon gång. Det har jag full respekt för.