Annons: Mediedagen 2019
"Vi överlevde R. Kelly". Foto: SVT Montage /Bunim-Murray Productions

Därför visar SVT omtalad R. Kelly-dokumentär

SVT visar just nu den uppmärksammade dokumentären Surviving R. Kelly. "Allmänintresset i Sverige har varit stort och därför anser jag att det är bra att publiken får möjlighet att se den dokumentär media pratar om", säger Mikael Österby, programchef för faktadokumentärer på SVT.

Anklagelserna om sexuella övergrepp mot musikstjärnan R. Kelly kulminerade under början av året när dokumentären Surviving R. Kelly kom ut. Där vittnar kvinnor om de övergrepp som artisten ska ha utsatt dem för.

Nu har SVT köpt in dokumentärserien, som sänds i SVT1 samt finns tillgänglig på SVT Play. Mikael Österby, programchef för faktadokumentärer på SVT, skriver i ett mejl från USA att SVT ville ge de svenska tittarna en möjlighet att se den dokumentär som blivit så omskriven i medierna.

– Anledningen att vi vill sända är därför det är en viktig serie. Tyvärr också fruktansvärd. Den handlar om tystnadskultur och vad det kan leda till. Allmänintresset i Sverige har varit stort och därför anser jag att det är bra att publiken får möjlighet att se den dokumentär media pratar om.

Men R. Kelly har slagit ifrån sig anklagelserna, sagt att den utgör förtal (defamattion) och att han kommer stämma alla inblandade.

När det gällde anklagelserna mot ”Kulturprofilen” valde SVT att avvakta med namnpublicering tills att personen dömts. Vad skiljer sig i det här fallet?

– Ett stort antal vittnen uttalar sig och deras utsagor överensstämmer med varandra. Det är över 50 personer som uttalar sig i serien, varav ett tiotal av de kvinnliga överlevarna. Hans namn har redan nämnts av SVT och annan nyhetsmedia i Sverige och detaljer om innehållet i dokumentärserien har redan publicerats och diskuterats i Sverige. Skivbolag, radiostationer, Spotify och andra företag har redan infört sanktioner och flera artister har tagit bort sina samarbeten med honom.

Har ni fört någon diskussion kring beslutet på redaktionen?

– Självklart. Det gör vi alltid och just denna diskuterades ingående.