Annons: Mediedagen 2019
Foto: Janne Danielsson /SVT

Arbetsmiljöverket kritiserar SVT

Efter en inspektion mot SVT:s sändningar från alpina VM i Åre riktar Arbetsmiljöverket kritik mot brister i arbetsmiljön, rapporterar Siren. Anställda som jobbat med tekniken ska ha utsatts för stark press, haft långa arbetspass och dåliga möjligheter till återhämtning.

Alpina VM i Åre blev en pärs för SVT:s tekniska personal. Det framkommer i ett meddelande som Arbetsmiljöverket skickat till SVT efter att de inspekterat arbetsmiljön, rapporterar Nyhetsbyrån Siren.

”Vid inspektion framkom att era arbetstagare under sändningarna av Alpina VM i Åre av olika skäl under en period har fått arbeta långa pass, intensivt och under stark press samt att man har haft bristande möjligheter till återhämtning. Nästa liknande sändningsinsats är VM i Östersund i mars 2019”, skriver Arbetsmiljöverket.

Myndigheten kritiserar också att personalen haft krav på sig att vara nåbara på fritiden. Det, i kombination med jourarbete, intensivt och psykiskt påfrestande arbete och arbetsanhopningar, kan leda till  risk för ohälsa, menar Arbetsmiljöverket.

Verket riktar nu krav på åtgärder från public service-bolaget inför nästa stora sändning från VM i Östersund. Om bolaget inte agerar för att åtgärda bristerna hotar föreläggande eller förbud, skriverArbetsmiljöverket.

I ett mejl till Medievärlden skriver SVT:s HR-chef Therese Östling Waller att kanalen tar kritiken på stort allvar. Problemen uppstod efter allvarliga tekniska problem.

–  Inför starten av sändningarna i Åre fick vi inledningsvis oväntade tekniska problem. Det blev ett pressat läge där vi var beroende av några medarbetare med specialistkompetens.Vi åtgärdade situationen med att förstärka bemanningen.

Vilka åtgärder har ni vidtagit inför skidskytte-VM i Östersund? 

– Vi har tagit lärdom av sändningarna i Åre och inför VM i Östersund har vi gjort en extra risk- och konsekvensanalys, säger Therese Östling Waller.