Annons: Mediedagen 2019

Arbetsmiljöproblem på GP:s kultur och nöje

Arbetsmiljön på GP:s kultur- och nöjesredaktion har under en tid beskrivits som mycket dålig. Enligt uppgift till Medievärlden har facket flera gånger diskuterat problemet med de ansvariga. I fokus för kritiken står kulturchefen Björn Werner.
 "Vi kommenterar inte sådana ärenden externt", säger chefredaktör Christofer Ahlqvist.

Björn Werner var tämligen otippad när han som 32-åring hösten 2017 utsågs att efterträda Ingrid Norrman som kulturchef på GP. Personalen hade förordat Borås Tidnings kulturchef Lena Kvist.

Vid den tiden var Björn Werner chefredaktör för magasinet Arena och hade tidigare arbetat för Café och Nöjesguiden, men hade en master i statskunskap och erfarenhet från Bo Rothsteins utredning om svenska lobbyister.

Efter en tid påtalade personalen brister i arbetsledarskapet, men det föranledde ingen åtgärd från redaktionsledningen. GP:s kultur- och nöjesredaktion har åtta anställda och omkring två tredjedelar av materialet köps in från frilansare.

Även från frilanskretsen hördes klagomål på kulturchefen.

– Ja, hans beteende saknar motstycke, säger en erfaren frilans. Det är oerhört oprofessionellt.

Hur yttrar det sig?

– Man möts av arrogans, det är svårt att få besked och blir omöjligt att planera sitt jobb.

I höstas uppges motsättningarna mellan Björn Werner och hans
 personal ha ökat. Enligt Medievärldens källor har Journalistklubben tagit upp problemet med den psykosociala arbetsmiljön på kulturen med redaktionsledningen.

– Det som jag kan bekräfta är att vi i klubbstyrelsen diskuterat situationen på kulturredaktionen, säger Peter Linné, sekreterare i GP:s journalistklubb.

Varför har ni gjort det?

– När medlemmar kommer till oss och berättar att de inte alls trivs på sin arbetsplats, måste vi ta det på allvar. Då har vi ju att göra med ett potentiellt arbetsmiljöproblem.

– I övrigt vill vi i klubben inte kommentera det här, och vi vill absolut inte diskutera namn eller enskilda individer. Det vore emot vår policy, betonar Peter Linné.

Christofer Ahlqvist, chefredaktör på Göteborgs-Posten.

GP:s chefredaktör Christofer Ahlqvist säger till Medievärlden att tidningen hanterar sina arbetsmiljöproblem internt:

– I de fall vi upptäcker några problem så åtgärdar vi dem.

Har ni gjort det på kultur- och nöjesredaktionen då?

– Om så vore fallet skulle vi naturligtvis ta itu med det.

Medievärlden har sökt Björn Werner som hänvisar alla frågor om GP:s interna arbete och sin roll till chefen Christofer Ahlqvist.

 

Leif Holmkvist