Annons: Mediedagen 2019
Utgivarnas vd Nils Funcke.

”Stötande kontroll av innehållet i public service”

Morgonkollen

Granskningsnämndens beslut och efterverkningar skapar ängslighet men utgör ett än större potentiellt hot mot yttrandefriheten. Det skriver tryck- yttrandefrihetsexperten Nils Funcke på Expressen Debatt.

Nils Funcke skriver i ett debattinlägg att svenska politiker och partier säger sig värna om public service samtidigt som de motverkar fria etermedier.

”Samtidigt upprätthåller de ett regelverk för kontroll som man får gå tillbaka till början av 1800-talet för att hitta en historisk motsvarighet till.”

Den statliga tillsynen av SVT, genom Granskningsnämndens beslut och efterverkningar, kan enligt Nils Funcke hota yttrandefriheten. Han exemplifierar med SVT:s ansvariga utgivare för partiledardebatten och valchef, Eva Landahls, beslut att SVT skulle ta avstånd från Jimmie Åkessons uttalande i slutdebatten om att det är svårt för invandrare att få jobb är för att de ”inte är svenskar”, vilket senare beskrevs som ”grovt generaliserande” av SVT.

Avståndstagandet gjordes för att undvika en eventuell fällning i Granskningsnämnden, skriver Nils Funcke.

”En myndighet styrd av regeringen, finansierad över statsbudgeten, satt att vaka över sändningstillstånd utformade av regeringen som också utser nämndens ledamöter. Praktiskt. Full kontroll. Allt på ett bord. En ordning som torde rimma illa med EU:s AV-direktiv som kräver självständiga och från offentliga organ oberoende tillsynsmyndigheter.”