Annons: PP Pension

Reporter gripen – nu kräver organisationer att han släpps

Morgonkollen

Amade Abubacar som är verksam som journalist i Moçambique har gripits av lokal polis, rapporterar hans uppdragsgivare Zitamar News. Fler pressfrihets- och människorättsorganisationer kräver nu att han släpps.

Det var medan Amade Abubacar fotograferade personer som flytt från milisattacker genomförda av upprorsmän som han greps av moçambesisk polis,  skriver Zitamar News som var hans uppdragsgivare.

Enligt tidningens uppgifter ska han hållas i ett fängelse för misstänkta terrorister. Tidningen hänvisar till nyhetskällan Pinnacle News, som rapporterar att Amade Abubacar genom en lånad telefon kontaktat sin familj. Då ska han uppgett att han misstänkts för att ha drivit en Facebook-sida som rekryterar personer till en islamistiska organisation.

Zitamar News uppger att de försöker få kontaktat med myndigheter som ansvarar för fängelset där han hålls, för att försöka få honom fri. Men det ska hittills inte gått att komma i kontakt med dem.

Pressfrihetsorganisationen Committee to Protect Journalists, CPJ, skriver i ett uttalande att de kräver att den moçambesiska militären släpper Amade Abubacar genast. Även människorättsorganisationen Amnesty International kräver att han släpps och kallar tillfångatagandet för godtyckligt. De kräver också att Moçambique slutar med sina tillslag mot journalister.