Annons: PP Pension
Eva Buskas, nyhetschef och ansvarig utgivare på Gotlands Allehanda. Foto: Press.

”En smärtsam påminnelse om att det finns en bortre gräns”

Året som gått...

Laholms Tidnings konkurs påminner om att det finns en gräns för hur mycket man kan spara. Nu gäller det för tidningarna att verkligen börja ta betalt online, säger Eva Buskas, ansvarig utgivare Gotlands Allehanda.

Vad var förra årets stora mediehändelse?

– Svenska Akademien – the gift that keeps on giving! I perioder har jag varit som besatt av denna kulturella högborgs offentliga kollaps, men nu tycker jag att både de argsinta ledamöterna och de argsinta kulturkrönikörerna börjar gå lite på tomgång.

Vad var förra årets viktigaste publicering?

Det finns flera viktiga publiceringar i år (inte minst båda kvällstidningarnas politikergranskningar i samband med valet), men jag måste nog ändå säga DN:s envetna granskning av Nya Karolinska. Varje gång man tror att de har kommit till botten med skandalerna har det kommit nya, fullständigt häpnadsväckande, avslöjanden. Att inte fler har fått gå i efterdyningarna av NKS är för mig helt obegripligt.

Vad var sämst under förra året?

Konkursen för Laholms Tidning. Vi som jobbar i tidningsbranschen är vana vid att ha bilan hängande över oss. Vi gör en omorganisation till: sparar några tjänster här, stryker lite frilanspengar där och så går det ett år till. Men LT:s konkurs blev en smärtsam påminnelse om att det finns en bortre gräns, när det inte finns några besparingarna kvar att göra.

Om du ska titta framåt; vad kommer prägla branschen 2019?

Det långsamma och mödosamma arbetet att, på riktigt, börja ta betalt för det digitala innehållet. Betalväggarna är inte till mycket nytta om man ändå slumpar bort både prenumerationer och annonser. Det är också en självförtroendefråga. Om inte vi tror på det vi gör, kommer inte heller våra läsare och kunder att göra det. Men det är en process för det kommande decenniet, snarare än för nästa år.